Uvođenje pametnih parkinga u KS?

10.01.2018. 10:17 / Izvor: Avaz.ba
Uvođenje pametnih parkinga u KS?

Pilot projekt mogao bi obuhvatiti ulice Mis Irbina, Musala i Reisa Džemaludina Čauševića.

Kako bi građani i gosti Sarajeva u svakom momentu znali u kojim ulicama i u kojim dijelovima grada ima slobodno parking mjesto, postoji inicijativa u Skupštini Kantona Sarajevo da se i realizira projekt uvođenja pametnih parkinga instalacijom senzora za detekciju i vozila na svakom parking mjestu. Na taj način bi i se izbjegle svakodnevne gužve, jer su sada vozači u potrazi za slobodnim mjestom prinuđeni i po nekoliko puta kružiti užom jezgrom grada.

Izrada elaborata

Zamišljeno je da u blizini parkinga bude instaliran i displej na kojem bi se pokazivala slobodna mjesta zasebno po ulicama, a koji bi bili postavljeni na većim glavnim raskrsnicama. Pilot projekt mogao bi obuhvatiti ulice Mis Irbina, Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. U Vladi je dogovorena i izrada elaborate o opravdanosti  realizacije ovog projekta.

Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke, kazao je za "Avaz" da bi se takva vrsta parkinga mogla napraviti, ali da taj posao iziskuje mnogo novca.

Velika intervencija

Moglo bi se to napraviti, ali bi zahtijevalo jednu veliku intervenciju, jer bi svako to mjesto moralo biti ukodirano u sistemu, po principu zauzeto i slobodno, nakon toga procesuirano u kompjuter, koji bi dalje distribuirao podatke prema krajnjem korisniku. To je dobra ideja, ali bi trebalo uložiti veoma mnogo novca, jer u Sarajevu postoji 35.000 parking mjesta i to sve treba uvezati rekao je Kovačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti