Uvodi se online registracija turista i poboljšava informacioni sistem

28.07.2017. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Uvodi se online registracija turista i poboljšava informacioni sistem

Efekti takvog sistema su ogromni jer će pomoći da se evidentira i nadzire ulazak i boravak stranaca u BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, direktorica za saradnju i zamjenica šefice misije Švicarske ambasade Barbara Dätwyler Scheuer i direktor  Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) Eldan Mujanović, potpisali su jučer u Sarajevu sporazum o finansiranju projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini".

Ovim projektom BiH želi povećati efikasnost u upravljanju migracijama i to kroz povećan stepen kontrole ulaska i boravka stranaca i unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta za efikasnu kontrolu migracija, azila i graničnih pitanja.

"Ovo je izvrsno partnerstvo naših država. Švicarska dugi niz godina podržava sistem i razvoj sistema migracija. BiH putem ovih projekata značajno ojačala  i uspostavila  samoodrživost institucija, što je i bio  ključni cilj", kazao je Mektić.  

Švicarska je izdvojila 1,6 miliona KM za ovaj projekt. Sve navedene intervencije će doprinijeti da se kontrolom granica upravlja u skladu s međunarodnim standardima i da se održi visoki nivo sigurnosti za bh. građane, osobe koje borave u BiH, migrante i goste - naglasila je prilikom potpisivanja Sporazuma  Dätwyler- Scheuer.  Zemlje zapadnog Balkana u posljednje vrijeme postaju zemlje tranzita i destinacije za migrante iz drugih dijelova svijeta.

Projekt “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom" će u iduće dvije godine pomoći Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u nadogradnji i integraciji podataka u sveobuhvatan migracijski informativni sistem. S takvim sistemom može se efikasno upravljati podacima o azilu, dozvolama boravka, registraciji, vizama i prelasku granice. Efekti takvog sistema su ogromni jer će pomoći da se evidentira i nadzire ulazak i boravak stranaca u BiH. Također, bit će omogućeno on line registracija gostiju u hotelima što će olakšati rad i smanjiti troškove hotela i drugih objekata koji nude smještaj strancima.

Projekt će pomoći da se ispune i uslovi za uspostavu sistema videonadzora na 62 međunarodna granična prijelaza. Ispunjenje ovih uvjeta će omogućiti nabavku i instalaciju opreme koja će se finansirati iz već odobrenih sredstava IPA fondova. Također, bit će unaprjeđeno znanje državnih službenika da bi adekvatno primijenili međunarodne i domaće standarde u zaštiti i postupanju s migrantima, tražiocima azila, a posebno s ranjivim kategorijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti