Uvoznici u BiH mogu uvesti medicinski kisik bez posebne dozvole

28.09.2021. 08:45 / Izvor: Fokus
Uvoznici u BiH mogu uvesti medicinski kisik bez posebne dozvole

Kisik nije na spisku roba roba koje su na režimu dozvola prilikom uvoza u BiH.

Uprkos tome što se afera o vrsti kisika koji se daje pacijentima u Univerzitetsko kliničkom centru u Banja Luci zahuktava, evidentno je da će se teško doći do istine i u ovom slučaju ukoliko ne bude pravovremene i nezavisne i nepristrane istrage. No, upitno je koliko je takvu istragu u ovom trenutku realno očekivati, jer da neko brine o tome već bismo jučer znali jesu li tačne tvrdnje Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banja Luke da se u UKC-a Banja Luka pacijentima daje tehnički, odnosno industrijski, a ne medicinski kisik.

Evidentno je da vlast u entitetu Republika Srpska zdušno negira tvrdnje o bilo kakvim malverzacijama što bi u našim okolnostima samo trebao biti dodatni motiv da se situacija u vezi s ovom aferom što prije raščisti, naročito zbog toga jer se primjena vrste kisika odražava direktno na zdravlje i živote ljudi, a sve skupa unosi nemir u javnosti.

Ne stišava se bura nakon tvrdnji gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preko firme TGT Tehnogas iz Laktaša nabavlja tehnički, a ne medicinski kiseonik za liječenje pacijenata. Provjerili smo da li i koje dozvole posjeduje firma Tehnogas i da li je kontrolisana serija kvaliteta uvezenog kiseonika.

Uprkos tome što je nakon Stanivukovićevih tvrdnji dodatne sumnje u nabavku kisika za RS unijela izjava direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka da firma Tehnogas koja uvozi kisik u RS nije registrovana za velepromet lijekova, bez čega ne može ni uvesti ni distribuisati medicinski kisik, još uvijek nema konkretne akcije nadležnih institucija koja bi razjasnila sve nedoumice u vezi s korištnjem kisika u manjem bh. entitetu.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH pokušali smo saznati koje količine medicinskog i tehničkog kisika su u uvezene u našu zemlju u prošloj i ovoj godini, kao i u 2019. godini kada nije bilo pandemije korona virusa.

Međutim, iz UIO smo dobili odgovor koji sadrži ukupne količine uvezenog kisika iz čega se ne može zaključiti koja količina se odnosi na medicinski, a koja na industrijski kisik.

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević za Fokus je pojasnio da kisik nije na spisku roba roba koje su na režimu dozvola prilikom uvoza u BiH.

"Važno je napomenuti da kisik nije na spisku roba koje su na režimu dozvola prilikom uvoza u BiH. Međutim, kad je u pitanju dalja upotreba uvezenog kisika, te da li je isti upotrebljavan kao lijek (kisik je inače registrovan kao lijek kod Agencije za lijekove BiH), te da li je i ko registrovan kao veleprometnik lijekova, pa tako i kisika kao lijeka, informacija se mora provjeriti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (na web stranici Agencije je rigistar veleprometnika lijekova u BiH), kazao je Kovačević.

Iz ovog odgovora je jasno da uvoznici mogu uvesti i medicinski kisik bez posebne dozvole, što svakako otvara mogućnost raznoraznih malverzacija pri njegovoj daljoj distribuciji u zemlji, a što je, naročito u doba korone i plasmana medicinskih potrepština u BiH postala uobičajena praksa.

Iz podataka koje je Fokus dobio iz UIO vidljivo je da je uvoz kisika u vremenu korone, u odnosu na 2019. godinu kada nije harao COvid 19, porastao tri puta.

Naime, u 2019. godini uvezeno je kisika vrijednosti 845.076 KM , od toga u FBiH uvezeno je kisika za oko 276.000, a u RS vrijednosti tog lijeka oko 568.000.

Zbog korone, očekivano u 2020. godini u BiH je uvoz kisika naglo porastao, pa je uvezeno kisika ukupne vrijednosti oko 1.400.000 KM. Ono što je zanimljivo jeste to da je u RS od ovog iznosa uvezeno vrijednosti 912.000 KM, a u FBiH, u kojoj prema posljednjem popisu stanovništva živi oko milion građana više nego u RS, uvezeno je kisika za oko 519.000 KM.

Trend rasta uvoza kisika nastavljen je i u prvih devet mjeseci ove godine, pa je tako ukupna vrijednost uvezenog kisika oko 2,3 miliona KM.

Od ovog iznosa u FBiH je uvezeno kisika za oko milion maraka, a u RS za oko 1,3 miliona KM.

Prema podacima UIOBiH na spisku uvoznika kisika je i firma TGT iz Laktaša, koju Stanivuković optužuje da je, umjesto medicinskog, uvezla industrijski kisik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti