Vijesti / REGIJA

Uz pomoć MOL-a AImotive postao najbolje finansirana softverska kompanija

23.06.2020. 13:22 / Izvor: Akta.ba

AImotive koji samostalno razvija tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji, s projektom "vision-first", privukao je investiciju od 20 milijuna dolara, čime je tvrtka postala najbolje financirani startup u području vrhunske samovozne tehnologije u Europi. Uključujući prethodna ulaganja, kapitalizacija AImotivea time se povećala na preko 75 milijuna dolara. Vodeći ulagač u ovom investicijskom krugu je Lead Ventures, specijaliziran za financiranje tehnoloških startupova, slijedi Széchenyi Venture Capital Fund Management kao i međunarodni ulagači iz prethodnih investicijskih krugova.

Tvrtka koju je u mađarskoj 2015. osnovao László Kishonti fokusira se na najnaprednija područja samovozne tehnologije i od svog osnutka radi na stvaranju sustava dostupnih širokoj populaciji. Većina razvoja tvrtke provodi se u njenom mađarskom sjedištu, a urede imaju na tri kontinenta. AImotive zapošljava preko 200 vrhunskih stručnjaka, uključujući jednu od najvećih europskih istraživačkih skupina za umjetnu inteligenciju. Osim u Budimpešti, sturtup testira automobile opremljene posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu, te surađuje s najvećim autoindustrijskim partnerima.  

"Mađarska igra sve važniju ulogu u razvoju električnih i samovozećih automobila, što podržava konkurentnost mađarskog gospodarstva kao i njegovo brže ponovno pokretanje", - izjavio je mađarski ministar financija Mihály Varga.

"Istraživanje i razvoj u ovom sektoru svjetske su razine, stoga vlada pomaže poduzećima koja posluju na ovom području svim raspoloživim sredstvima", naglasio je Varga.

"S obzirom na to da je AImotive uspio uspješno povećati kapital čak i u trenutnoj situaciji, ogledalo je sveukupnog profesionalnog priznanja koje uživa naš razvoj. Nudimo dostupna i pristupačna proizvodna rješenja za stvarne probleme, a ne samo obećanja za budući uspjeh. To su prepoznali i naši investitori, i između ostalog i zato su nam dali svoj glas povjerenja", - objasnio je László Kishonti, osnivač i izvršni direktor AImotivea.    

Lead Ventures je u ovaj veliki investicijski poticaj ušao s MFB Invest-om i MOL-om, kao fond koji financira ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji, uz pratnju Széchenyi Venture Capital Fund Managementa, koji djeluje pod mađarskim ministarstvom financija, usmjerenog na pružanje financijske podrške malim i srednjim poduzećima. Potencijal tvrtke najbolje predstavlja nastavak podrške financijskih i profesionalnih ulagača iz prethodnih krugova, uključujući Bosch i Samsung. 

Vlasničku strukturu Almotivea čine osnivač László Kishonti, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital, Draper Associates, Inventure, Nvidia, Prime Ventures i Tamares Group.   

Investicija u Almotive događa se u trenutku očekivanih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, a ulagače i tržišne sudionike ohrabruje projicirani rast tržišta softvera za samostalnu vožnju na iznos od 50 milijardi dolara do 2050. godine.     

"Cilj MOL-a je postati ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji Srednje i istočne Europe. Zato smo u posljednjih nekoliko godina na taj sektor usmjerili oko 120 milijuna dolara. Pratimo i pomažemo razvoj u regiji, poput rješenja za samostalnu vožnju kompanije AImotive", - izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL Grupe.  

"Za uspjeh AImotivea zaslužna je njihova poslovna filozofija: tim pristupa složenom problemu na sveobuhvatan, modularan i način koji je neovisan o platformi, rješavajući nekoliko aspekata samostalne vožnje od simulacije do razvoja čipova", - kazao je Ábel Galácz, ispred vodećeg ulagača transakcije, predsjednik Uprave Lead Venturesa.       

Spektakularni rezultati u praksi   

Krajem prošle godine, zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima koja su tada dosegnula 48 milijuna dolara, Almotive je postigao spektakularne rezultate u nekoliko područja primjene. Rješenje za automatizirano parkiranje uvedeno prošle jeseni na jedinstven način provodi samovozno parkiranje bez infrastrukturnih ulaganja u garaže. Softver za automatizaciju vožnje u osnovi omogućuje samovožnju po cijeloj ruti bilo koje autoceste. Odrađuje relaciju Budimpešta-Beč bez ikakve ljudske intervencije.     

Novoprimljeni kapital Almotiv će koristiti za daljnji razvoj proizvoda tvrtke na lokalnoj razini, jačanje međunarodne prisutnosti, otvaranje novih ureda i produbljivanje lokalne podrške partnera u autoindustriji, kako bi se još više približio svom prvobitnom cilju: samovozeći sustavi trebaju biti dostupni širokoj populaciji, a ne samo kao tehnologija u luksuznim automobilima.   

O AImotiveu  

AImotive je jedan od najvećih neovisnih timova na svijetu koji radi na tehnologijama automatizirane vožnje. Razvijajući softver za samostalnu vožnju, prateće alate za simulaciju i IP hardver za ubrzanje neuronske mreže, gradimo ekosustav za potporu u implementaciji automatizirane vožnje. Kako bi se katalizirala industrijska suradnja, naši proizvodi su skalabilni, modularni i hardverski neovisni. Gradimo stručnost našeg tima u umjetnoj inteligenciji, fuziji senzora, 3D grafici i opterećenjem automatizirane vožnje u stvarnom svijetu, uz pomoć razvoja naše globalne testne flote, kako bismo pomogli partnerima u ostvarivanju njihovih ciljeva samovožnje. Osim sjedišta u Budimpešti, tvrtka ima urede u Mountain Viewu u Kaliforniji i Yokohami, Japanu.         

O Lead Venturesu     

Lead Ventures je svježi i kapitalno intenzivni fond rizičnog kapitala u regiji Srednje i istočne Europe, specijaliziran u financiranju visokotehnoloških startupova. Cilj mu je podupirati obećavajuće visokotehnološke tvrtke kapitalom, ekspertizom i širokom profesionalnom mrežom kako bi reformirali industrijska područja svojim inovacijama. Lead Ventures provodi investicije od preko dva milijuna eura, ciljajući na kompanije koje su primile prvotnu investiciju te se nalaze u kapitalno intenzivnoj fazi rasta. Lead Ventures raspolaže s kapitalom u iznosu od 100 milijuna eura. Tomorrow Europe investicijski je fond kojim upravlja Lead Ventures, a financiraju ga MOL i Eximbank. Investicijski prati Nectile, sustav pametnog praćenja medija i analize teksta te CodeCool školu programiranja.      

O Széchenyi Venture Capital Fund Managementu   

Széchenyi Venture Capital Fund je društvo u 100 postotnom državnom vlasništvu. Fondom upravlja mađarsko Ministarstvo financija. Prvi fond upravitelja, Széchenyi Venture Capital Capital Fund (SZTA), pokrenut je 2011. godine za podršku mađarskim malim i srednjim poduzećima. Od tada je osnovano još pet fondova rizičnog kapitala za financiranje razvoja malih i srednjih poduzeća. Fond rizičnog kapitala Széchenyi upravlja s 83 milijarde mađarskih forinti uloženih u mađarske tvrtke s potencijalom rasta kako bi se razvijala mala i srednja poduzeća te omogućio njihov dugoročni razvoj. Osim kapitalom, fond pomaže i razvoj proizvoda, širenje tržišta, izvoz, otvaranje novih radnih mjesta, kao i strukturnu reorganizaciju portfeljskih tvrtki strateškim poslovnim i financijskim savjetima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti