Uzgajivači ribe i resorno ministarstvo bez dogovora o vodoprivrednim naknadama: Nameti guše proizvodnju i podstiču crno tržište ribe

24.12.2009. 08:22 / Izvor: Nezavisne novine
Uzgajivači ribe i resorno ministarstvo bez dogovora o vodoprivrednim naknadama: Nameti guše proizvodnju i podstiču crno tržište ribe

Visok iznos vodoprivrednih naknada za ribarstvo, koje se u RS plaćaju po kubnom metru zahvaćene vode, a ne po kilogramu proizvedene ribe, stavio je domaće ribarstvo u težak položaj i jedan je od uzroka što su velike količine ribe ove godine prodate na crno, kaže Lazo Marčetić, predsjedavajući Udruženja za uzgoj i promet ribe pri Privrednoj komori RS i direktor prijedorskog ribnjaka "Saničani".

O ovom problemu uzgajivači ribe su razgovarali s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Radivojem Bratićem, ali nisu uspjeli da se izbore za povoljnije vodonaknade.

"Uzgajivači ribe su u velikoj dubiozi zbog dodatnog zaduženja na koja su bili primorani zbog poskupljenja vodonaknade. Mi samo tražimo da se uslovi proizvodnje u RS izjednače s uslovima u FBiH, regionu i Evropi", rekao je Marčetić.

On je istakao da će zbog rasta prodaje ribe na crnom tržištu država biti direktno oštećena, što bi, kaže, trebalo da posluži kao dodatni motiv za dogovor.

"Krajnje je vrijeme da vlasti imaju više osjećaja prema ovoj oblasti, jer iako plaćamo visoke naknade, ribnjaci kubure s vodosnabdijevanjem, posebno u ljetnom hranidbenom periodu", ističe Marčetić.

Dragana Radošević, direktor banjalučkog "Tropic ribarstva", izjavila je da su podsticaji za ribarstvo mali u odnosu na troškove vodonaknade.

"Maksimalan podsticaj po ribnjaku iznosi 60.000 KM godišnje, a mi smo po sadašnjem obračunu vodonaknade za proteklu godinu trebalo da platimo 400.000 KM", kazala je Radoševićeva.

Ona je istakla da, iako su ove godine uspješno izašli na evropsko tržište, gdje su zadovoljili visoke standarde i dobili pohvale za kvalitet, dobit preduzeća iznosi samo 2,2 odsto prometa, upravo zbog nekonkurentne cijene i nedovoljne pomoći države ovom sektoru.

U resornom ministarstvu kažu da se ne može mijenjati način obračuna vodoprivrednih naknada, ali će razmotriti mogućnost reprograma duga proizvođačima riba za vodoprivredne naknade iz 2008. godine. Dodaju da zbog harmonizacije plaćanja uslovi i način ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrde ne mogu biti doneseni na duži vremenski period. U Ministarstvu kažu da će pozvati predstavnike Udruženja za uzgoj i promet ribe da aktivno učestvuju u izradi pravilnika za dodjelu podsticaja za 2010. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti