Uzgajivači smilja u INTERA TP-u educirani o korištenju CityOS Gro uređaja

01.11.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Uzgajivači smilja u INTERA TP-u educirani o korištenju CityOS Gro uređaja

Nakon dodatne prilagodbe i razvoja uređaja, INTERA Tehnološki Park će iste donirati uzgajivačima koji će ih postaviti u vlastite staklenike.

Prošle godine INTERA Tehnološki Park započeo je implementaciju projekta  AgroTECH u okviru USAID/SwedenProjekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, financiranog podrškom američkog i švedskog naroda, kroz koji želi omogućiti primjenu suvremenih tehnologija u poljoprivrednom sektoru s posebnim naglaskom na uzgoj smilja.

Upravo s ovim ciljem krajem ljeta ove godine javnim pozivom i selekcijskim procesom izabrano je deset različitih uzgajivača iz različitih dijelova Hercegovine, poput Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih kojima će se u narednom periodu donirati CityOS Gro uređaji.

Uređaji, koji su razvijeni u suradnji sa stručnjacima iz CityOS fondacije, omogućuju jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije.

Kako bi uzgajivači znali koristiti uređaje na pravi način, u subotu, 27.10.2018. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka održana je radionica kojoj su prisustvovali izabrani uzgajivači. Njih je Faris Seferagić, suosnivač startup poduzeća META5, upoznao sa svim mogućnostima uređaja predstavljajući najbolji način za korištenje prilikom uzgoja smilja.

Nakon dodatne prilagodbe i razvoja uređaja, INTERA Tehnološki Park će iste donirati uzgajivačima koji će ih postaviti u vlastite staklenike. Time će se omogućiti praćenje bilo koje kombinacije okolišnih faktora poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku što će u konačnici doprinijeti ostvarenju boljih rezultata uzgajivača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti