Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uzgoj lješnika sve popularniji među poljoprivrednicima u RS- u (VIDEO)

01.06.2020. 08:59 / Izvor: RTRS

Da je uzgoj lješnika sve popularniji među poljoprivrednicima u Srpskoj, potvrđuje priča iz sela Piskavica kod Banjaluke.

Supružnici Siniša i Slađana Pepić 2014.godine zasnovali su porodičnu plantažu lješnika, na kojoj je 450 sadnica raznolikog sortimenta.

U ponudi imaju lješnike samo u ljusci, a svoj brend su nazvali "Šarena ljelja" .

Porodica Pepić iz Piskavice uzgojem lješnika počela je da se bavi prije šest godina, a u voćnjaku imaju posađeno nekoliko vrsta lješnika. S obzirom na to da voćnjak tek u sedmoj godini dostiže puni rod, Siniša Pepić nam kaže da tek od ove godine očekuju ozbiljnije prinose.

"Prvi rod je bio pretprošle godine. Nešto više je roda je bilo prošle godine, dok ove godine očekujemo da ćemo biti na 80 posto od punog roda", rekao je Siniša Pepić, proizvođač.

Ulazak u proizvodnju lješnika porodica Pepić se odlučila jer su željeli stvoriti dodatni izvor prihoda za sebe i svoje potomke. U poslove u voćnjaku učestvuju svi članovi porodice, ne izostaju ni najmlađi, među njima je i Ana koja sa radošću sakuplja grančice.

"Htjeli smo da budemo drugačiji. U to vrijeme nije bilo puno zasada lješnika. O n je tek proteklih godina doživio ekspanziju i htjeli smo da pokažemo da se može uz porodičnu ljubav i uz uloženu ljubav takva kultura da se uzgaja i na našim područijima", naveo je Pepić.

U ponudi imaju lješnjike samo u ljusci, a svoj brend su nazvali "Šarena ljelja", koji se među domaćim proizvodima može kupiti u novootvorenoj Krajiškoj kući. Kažu, da sam naziv simboliše "Upravo to lupanje ljuske i na taj način konzumacije lješnika vraća nas u djetinjstvo, kada smo kod bake i dede jeli lješnike i upravo je ta emocija "što nas vodi i što želimo da probudimo kod naših kupaca", istakao je Pepić.

Zbog okolnosti izazvanih virusom korona, naš sagovornik ove godine očekuje smanjen uvoz lješnika iz Turske, a to će značiti veću potražnju lješnika na našem tržištu. Kilogram lješnika na tržištu košta 25 maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti