Uzgoj magaraca perspektiva: Kilogram sira na tržištu i do 1000 eura

17.12.2018. 12:40 / Izvor: TVSA
Uzgoj magaraca perspektiva: Kilogram sira na tržištu i do 1000 eura

Na Veterinarskom fakultetu do sada nisu imali mnogo upita za analizu magarećeg mlijeka.

Poljoprivreda i prirodni resursi nažalost nisu ni 5 posto iskorišteni u BiH. Proizvodnja hrane može biti rješenje za otvaranje većeg broja radnih mjesta naročito za mlade. No, mnoge životinje koje su već odavnina poznate na našem području skoro da se malo ili nikako ne uzgajaju. 

Takav primjer su magarci. Oni su bh. autohtona vrsta koji daju jedno od najljekovitijih mlijeka, potvrdili su nam na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

"Komparacije radi pomenut ću da u Italiji imamo 14 pasmina ili rasa, u Francuskoj 9 , u Hrvatskoj su registrirali tri. Interesantno je da ako bi naučnu neku definiciju dali vjerovatno imamo, jednu do dvije autohtone pasmine. A magarac kao domaća životinja je jedna od 13 autohtonih domaćih životinja u BiH", kaže prof. dr. Vedad Šakić, sa Veterinarskog fakultet a u Sarajevu.

Ono što je kamila za pustinju, magarac je za naša brdsko-planinska područja. Interesantno je da je njegovo mlijeko najljekovitije. Analize pokazuju da skoro pa identično majčinom. Posjeduje enzim lizozim koji se smatra tzv. antibiotikom tijela, ističu stručnjaci.

"I pored toga sastav proteinski je takav da podiže imunitet kod dojenčadi i također ima supstance koje utiče protiv alergija i povoljno na ljudski organizam", izjavio je prof.dr. Muhamed Smajlović.

Na Veterinarskom fakultetu do sada nisu imali mnogo upita za analizu magarećeg mlijeka. Ističu da su susjedne zemlje već odavno prepoznale značaj većeg uzgoja ovih životinja .

"Znam da u Srbiji postoji farma za proizvodnju sira, čiji je kilogram košta 1000 eura. Mislim da bi istraživanja na ovom području bila veoma interesantna i da nije dovoljno rađeno na ovom planu", ističe Muhamed Smajlović.

U konačnici, osim područja Zavidovića i Vlasenice, vrlo malo se uzagajaju na našem području. U poređenju s drugim zemljama magarac je ugrožena vrsta, mišljenje je struke. Toliko imamo prirodnih resusrsa da bi mogli i prednjačiti u uzgoju ovih životinja, potvrdili su nam.

Ovo je još jedna od ideja kako povećati ruralni razvoj i osigurati nova radna mjesta. Konačan je stav stručnjaka ovog fakulteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti