Vakcinacija u regiji: Crna Gora tvrdi da je oborila evropski rekord

05.05.2021. 12:25 / Izvor: Agencije
Vakcinacija u regiji: Crna Gora tvrdi da je oborila evropski rekord

U Crnoj Gori za dan vakcinisano 1,5 posto stanovništva, a u Zagrebu vakcinu primilo 25 posto građana.

U Crnoj Gori je prvog dana masovne imunizacije vakcinu protiv COVID-19 primilo oko 10 hiljada stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika.

Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

"Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku", poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prenijela je Hina.

Masovna vakcinacija stanovništva u Crnoj Gori počela je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200 hiljada doza Sinopharmove vakcine.

Prve dvije hiljade doza BioNTech/Pfizer vakcine koje je donirala Evropska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namijenjenjene prioritetnim grupama.

Do sada su u Crnoj Gori korištene ruske i kineske vakcine, te 24 hiljade doza AstraZenece, koje su kupljene kroz COVAX program.

U Hrvatskoj, vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević predstavila je u srijedu jedan od tri dodatna punkta za cijepljenje u sportskoj dvorani Srednje škole Jelkovec na istoku grada, istaknuvši da je dosad prvu dozu primilo 25 posto građana, odnosno 220.000 osoba.

"U Zagrebu danas imamo, barem s prvom dozom, procijepljeno 25 posto ukupne populacije. S obzirom na cjepiva koja gotovo svakodnevno dolaze mi ćemo i dalje organizirati cijepljenje na najbolji mogući način, kako bismo zaštitili sve građane i omogućili im da nastave s normalnim životom", rekla je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare.

U Zagrebu se cijepljenje od jučer odvija, uz Velesajam, na još tri punkta – u Jelkovcu, sportskoj dvorani uz Gimnaziju Lucijana Vranjanina te u Domu sportova.

Na ta četiri punkta svakodnevno će se moći vakcinisati 10.000 ljudi, navela je.

Fotografija:Savo Prelevic RFE/RL

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti