Vakcine naručene u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom

05.01.2021. 07:33 / Izvor: Akta.ba
Vakcine naručene u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom

Odluke o nabavci vakcina protiv virusa korona donose se isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima RS, FBiH i Brčko distrikta, te na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba.

Odluke o nabavci vakcina protiv virusa korona donose se isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta, te na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba, saopšteno je jučer iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva navode da se u svom radu strogo pridržavaju odredbi Ustava BiH, kojim je jasno utvrđeno da je nadležnost u području zdravstva na entitetima i Brčko distriktu.

"Poštujući zakonske propise, nabavka lijekova i vakcina u nadležnosti je entiteta, te Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke", navode iz ovog Ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je u skladu sa iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, naručeno 1.232.000 doza vakcine kroz aktivnosti "Kovaks" mehanizma, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

Tokom iskazivanja prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma, prije svega razmatrane su vakcine proizvođača "BioNtech"-"Pfizer" i "Moderna", znajući za činjenicu da je vakcina proizvođača "Biontek"-"Fajzer" dobila potrebna odobrenja od Evropske agencije za lijekove, a da se odobrenje za vakcinu "Moderne" očekuje sredinom januara.

Prve alokacije su određene za zemlje članice EU dok će tačan broj alokacija, kao i broj doza po svakoj od alokacija za zemlje zapadnog Balkana biti definisan u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje tokom januara.

Kada je riječ o nabavci u okviru "Kovaks" mehanizma, nakon što BiH dobije informacije o preciznim rokovima i vrsti vakcine koja će biti distribuisana, entiteti i Brčko distrikt preuzeće dalje aktivnosti realizacije.

"Ministarstvo civilnih poslova je na osnovu saglasnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu "Kovaks" mehanizmu te koordinisalo pristup EU mehanizmu za nabavku vakcine. Uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH", poručuju iz ovog ministarstva.

Posebno se navodi da u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem sa proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti bezbjednost nabavljene vakcine, što garantuje Kovaks i EU mehanizam nabavke.

Savjet ministara je na sjednici održanoj 29. decembra usvojio odluku o odobravanju dva miliona KM za plaćanje troškova nabavke vakcine protiv virusa korona, te usvojio Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potrebi hitne pomoći Evropske komisije za obezbjeđivanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za vakcine u BiH, pripremljenu u skladu sa zahtjevima nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti