Vanjskotrgovinska komora BiH održala seminar na temu "Kako izvoziti u Njemačku/Evropsku uniju?"

31.10.2008. 08:52 / Izvor: Fena
Vanjskotrgovinska komora BiH održala seminar na temu 'Kako izvoziti u Njemačku/Evropsku uniju?'

O temi "Kako izvoziti u Njemačku/ Evropsku uniju?" razgovarano je 30.10.2008. godine na seminaru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Kako bi bosanskohercegovačkim tvrtkama prikazali nove perspektive i mogućnosti za izvoz u Njemačku i Evropsku uniju, seminar su organizirale Agencija za promociju izvoza BiH - BHEPA i Udruženje za unapređenje njemačko-bh. privrednih odnosa, u suradnji s Predstavništvom njemačke privredne komore u BiH.

Predavač na seminaru bio je Hans-Jürgen Müller, ekonomist makroekonomskog sistema i dugogodišnji član uprave Saveznog udruženja veletrgovine i vanjske trgovine Njemačke, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Konkretne primjere iz prakse predstavili su Jürgen Seidler, bivši šef odjela za sredstva za pranje u tvrtci Henkel i aktuelni savjetnik ruskog proizvođača mlijeka Wim-Bil-Dan i italijanskog proizvođača automata za kafu Saeco o temi "Značaj brenda u marketingu", a Wolf-Dieter Klassert, bivši direktor prodaje u tvrtci Henkel u Rusiji, Kazahstanu i Mongoliji, aktuelni savjetnik Drogerieketten u Rusiji, o temi "Prodajne varijante".

Seminaru je prisustvovalo dvadesetak kompanija iz raznih sektora privrede. Najveći broj prisutnih predstavnika bio je iz metaloprerađivačkog sektora (autodijelovi, metalne konstrukcije, mašinogradnja itd.), a učestvovale su i tvrtke iz drvne, prehrambene, elektroindustrije i građevinarstva.

Učesnici seminara informirali su se o pravnim okvirom i drugim značajkama pristupa tržištu Evropske unije i ograničenjima za izvoz u Evropsku uniju/Njemačku.

Predstavljene su i karakteristike distribucijske mreže u Njemačkoj, dati korisni savjeti i smjernice za pronalaženje odgovarajućeg partnera što je potkrijepljeno primjerima iz prakse.

I ovaj seminar je pokazao da postoji rastući interes među bh. izvoznicima i potencijalnim izvoznicima za tržište Njemačke kao i Evropske unije u cjelini.

"Vanjskotrgovinska komora BiH i Agencija za promociju izvoza BiH će kroz ovakve obuke i druge programe i dalje pripremati naše izvoznike radi uspješnog nastupa na tržištu Evropske unije", navodi se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti