Vanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja

14.05.2019. 10:52 / Izvor: Fena
Vanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja

Vanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja, koje je proglašeno protekle noći, do daljnjeg ostaje na snazi.

Vanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja, koje je proglašeno protekle noći, do daljnjeg ostaje na snazi, uz stalno praćenje padavina, vodotoka Vrbasa i Vrbanje i manjih bujičnih vodotoka, saopćio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Na hidroakumulaciji Bočac vodostaj je, kaže, visok i još uvijek je veliko priticanje vode, tako da se može očekivati da će isticanje vode iz akumulacije i dalje biti veliko.

"To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa biti povišen vodotok, jer su pritoke u padu, prije svega Vrbanja", kazao je Radojičić nakon jutrošnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

Što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz akumulacije u Bočcu, moguće je očekivati da još raste zbog velikog priliva vode u hidroelektranu.

Prijavljene su i evidentirane štete u 21 mjesnoj zajednici, a Radojičić je najavio da će biti formirana komisija za procjenu štete u domaćinstvima.

"Na jednoj lokaciji, i to na ušću rječice Široke u Vrbas u Dervišima, došlo je do ugrožavanja kuća, ali, nasreću, niko nije bio životno ugrožen", kazao je on.

U protekla dva dana na području Banje Luke palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, koja je, neminovno, morala izazvati porast bujičnih i većih vodotoka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti