Vareš bi uskoro ponovo mogao biti grad rudara

20.07.2020. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
Vareš bi uskoro ponovo mogao biti grad rudara

U proteklih sedam godina, koliko je prisutan na području Vareša, koncesionar je, iako se još radi samo o istraživanjima, uložio oko 20 miliona maraka.

Vareš će, sasvim je izvjesno, ponovo biti grad rudara i to onih koji će kopati sirovine za rijetke i plemenite metale. Rezultati istraživanja nalazišta olova, barita i cinka, ali i pratećih plemenitih metala, zlata i srebra, potvrđuju ekonomsku opravdanost eksploatacije, pa koncesionar - kompanija Eastern Mining - istrajava u nimalo jednostavnom procesu ishodovanja saglasnosti i dozvola, nužnih za otvaranje rudnika.

Lokalitet Rupice u vareškom naselju Borovice je trenutno, tvrde, najinteresantnije područje buduće eksploatacije baznih sirovina olova, barita i cinka, ali i zlata i srebra, s količinama dovoljnim za ekonomski opravdanu eksplataciju. Tako je i na lokalitetu Veovača, površinskom kopu prijeratnog Energoinvestovog rudnika ovih sirovina.

"Možemo se pohvaliti da smo u ovoj godini ishodovali okolišne dozvole za sanaciju starog postrojenja i dobili okolišnu dozvolu za izgradnju novog postrojenja i otvaranje rudnika", ističe Admir Teletović, izvršni direktor Eastern Mining d.o.o. Sarajevo.

Uz urbanističku, koju očekuju, do sada su ishodovali više od 50 različitih suglasnosti i dozvola. Za početak eksploatacije planirane za 2022. godinu trebat će još toliko. Na lokalitetima istraživanja, uz svjetski poznate stručnjake, prva iskustva stiču i mladi inženjeri.

"Prošli smo sve faze: od početka istraživanja, planiranja bušotina, lokacija za istraživanje", navodi Emina Hadžić, geologinja u kompaniji Eastern Mining.

U proteklih sedam godina, koliko je prisutan na području Vareša, koncesionar je, iako se još radi samo o istraživanjima, uložio oko 20 miliona maraka. 

"Komapnija AdriaticMetals je listirana na australijskoj i londonskoj berzi vrijedonosnih papira. Redovno izvještavamo dioničare i sudionike o čitavom projektu, te smo kroz ovaj projekt Vareš definitivno stavili na listu svjetskih destinacija", priča Teletović.

Trenutno je 50 stalno zaposlenih, povremeno je angažirano i do 120 radnika. Kada počne eksploatacija, posla će biti za oko 350 ljudi. Za Vareš će to biti prekretnica, iako prisustvo ozbiljnog investitora, kroz koncesione naknade, u ovom gradu već osjećaju.

"Mijenja se kompletan pogled na naš grad, jer kad dođe jedna ovako velika kompanija, vidimo ‘svjetlo na kraju tunela’", kaže Ilijana Gavran Radojević, direktorica JU Opća biblioteka Vareš.

"Moći ćemo poslovati opuštenije i riješiti mnoge infrastrukturne probleme, sve što posljednih 30 godina nije rađeno", zaključuje Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš..

Posebno su fokusirani na okoliš, zbog čega je formiran je i Odbor za odnose s lokalnom zajednicom.

"Želimo se približiti lokalnoj zajednici, mjesnim zajednicama, na koje ovaj projekt ima direktan utjecaj i da damo priliku ljudima iz općine Vareš i svim zainteresovanim stranama da komuniciraju s nama", poručuje Aida Ahmedović, stručna suradnica za okoliš i socijalno upravljanje.

Urađeno, ali i ono što najavljuju nerazvijenom Varešu put je do “zlatnih” dana, a hiljadama raseljenih žitelja Vareša poziv za povratak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti