Važna je sigurnost svih sudionika u prometu

21.09.2016. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Važna je sigurnost svih sudionika u prometu

Centar motor d.o.o Široki Brijeg je društvo koje zajedno sa svojim partnerima obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije vozila

U današnjem vremenu, porastom sveopće svijesti građana, sve je veća potreba da se podigne nivo sigurnosti putnika, da se zaštiti okolina, kao i materijalna imovina, u prometu motornim vozilima. Kako bi se negativni faktori u prometu potpuno spriječili ili smanjili tj. da bi se omogućilo povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, umanjilo onečišćenje okoline poduzeti su konkretni koraci na donošenju pratećeg zakonodavstva.

Prvenstveno u pojmu homologacija potrebno je pojmovno razlikovati sljedeće:

  • Homologacija tipa vozila

Homologacija tipa vozila provodi se za nova vozila koja se serijski proizvode i koja uvoze pravne ili fizičke osobe, registrirane za prodaju vozila s namjerom da prodaju takva vozila na području BiH. Homologacija tipa vozila provodi se i za serijski proizvedena vozila u BiH, ako je serija predmetnog tipa veća od 10.

  • Homologacija pojedinačnog vozila

Homologacija pojedinačnog vozila provodi se za nova vozila koja dobavljač pojedinačno uvozi radi prodaje ili za svoje potrebe. Homologacija pojedinačnog vozila provodi se i za rabljena vozila iz uvoza. Homologacija pojedinačnog vozila provodi se i za vozila koja su primjenom carinskih ili drugih propisa oduzeta ili su ustupljena u korist države, u slučaju njihovoga stavljanja na tržište ili njihove registracije nakon besplatne dodjele od strane nadležnih državnih tijela.

Homologacija vozila u BiH

Na temelju članka 205. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH", broj 6/06, 75/06 i 44/07, 84/09, 48/10), ministar komunikacija i prometa, u suradnji s ministarstvom ili tijelom nadležnim za poslove energetike i industrije, je donio Pravilnik o homologaciji vozila, dijelova uređaja i opreme vozila („Službeni glasnik BiH“, broj 41/08). Ovim Pravilnikom su uređeni uvjeti za homologaciju vozila, dijelova uređaja i opreme i uvjeti za određivanje organizacija koje mogu obavljati administrativne i tehničke poslove u oblasti homologacije. U skladu sa gore navedenim započeti su poslovi koji se odnose na proces homologacije vozila u BiH. Ovim postupkom svako vozilo, prije uvoznog carinjenja (i njegova pripadajuća dokumentacija) osim propisom izuzetih, podvrgavaju se homologacijskom pregledu.

Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i rabljena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila („Službeni glasnik BiH“, broj 89/10, 9/12) se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i rabljena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila. Rabljenim vozilom se smatra vozilo od čijeg je prvog registriranja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od 3000 km.

Za vozila proizvedena po propisima različitim od UN ECE pravilnika, EU direktiva i OECD kodova i za koja ne postoji ovlašteni uvoznik u Bosni i Hercegovini, provest će se provjera usklađenosti prema proceduri koju potpiše administrativno tijelo za poslove homologacije ili će se priznati izvješća o provjeri usklađenosti od organizacija u inozemstvu s kojima postoji ugovor o suradnji.

Vozila muzejske vrijednosti – oldtimeri koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • da su proizvedena prije trideset ili više godina;
  • da su sačuvana ili ponovno sastavljena u originalnom obliku;
  • da im je od strane saveza ili registriranog kluba oldtimera izvršeno klasificiranje prema kriterijima FIVA, na temelju kategorije starosti, tehničke kategorije i kategorije očuvanosti

Centar motor d.o.o Široki Brijeg je društvo koje zajedno sa svojim partnerima u obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova, uređaja i opreme, administrativnih poslova u oblasti certificiranja vozila, te nadzorom nad radom stanica tehničkih pregleda vozila i stručnom osposobljavanju vozača motornih vozila za prijevoz opasnih tvari i osoba koje sudjeluju u prijevozu opasnih tvari, predstavlja prepoznatljivu organizaciju, koja postavlja nove standarde u BiH u ovim oblastima, na način na koji se to čini u razvijenim zemljama Europske unije (EU).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti