Važni projekti: Western Balkans Geo Tourism Map Guide i Via Dinarica

11.05.2014. 09:13 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Važni projekti: Western Balkans Geo Tourism Map Guide i Via Dinarica

Internet turistički vodič Western Balkans Geo Tourism Map Guide, razvijen je pod okriljem National Geographica, a u njega je 2012. godine uključena i BiH.

U sklopu sajma Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014, koji se održava od 8. do 11. maja u Centru Skenderija, USAID-Sida FIRMA projekt podržava izložbeni štand i predstavljanje internet turističkog vodiča Western Balkans Geo Tourism Map Guide kao i projekta Via Dinarica.

Internet turistički vodič Western Balkans Geo Tourism Map Guide, razvijen je pod okriljem National Geographica, a u njega je 2012. godine uključena i BiH.

Geo turistički vodič za zapadni Balkan je regionalna inicijativa koja okuplja šest zemalja (Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju) i omogućava svim potencijalnim posjetiocima da na jednom mjestu na pristupačan i jednostavan način sagledaju kompletan region i planiraju svoju posjetu.

Via Dinarica je regionalni projekt koji u BiH implementira Udruženje avanturističkog turizma u BiH. Jedinstveni prostor planinarskih ruta u sklopu Via Dinarica inicijative prirodno povezuje pet država, od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Crne Gore do sjeverne Albanije.

Projekt osigurava široki spektar aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, raftinga, te ih uvezuje s lokalitetima prirodnog i kulturnog naslijeđa. Jedan od ciljeva projekta je da istakne posebnosti različitih zajednica na ovom području, ali i da unaprijedi kvalitet turističkih usluga koje se pružaju posjetiteljima.

Via Dinarica je osmišljen kao višegodišnji projekt koji se trenutno nalazi u svojoj prvoj fazi razvoja.

Sami početak projekta realiziran je kroz EU program prekogranične saradnje, i njime su uvezana dva nacionalna parka - NP Sutjeska u BiH i NP Dumitor u Crnoj Gori. Uz podršku UNDP-a i USAID-a, već u sljedećem stadiju organizirane su i promotivne planinarske ture Walk the Via Dinarica, a ova dva donatora namjeravaju zajednički podržati i naredne aktivnosti.

Učešće u oba projekta koja se predstavljaju na ovogodišnjem sarajevskom sajmu turizma rezultiralo je boljom vidljivošću regije Zapadnog Balkana kao avanturističke destinacije na svjetskom tržištu.

USAID-Sida FIRMA projekt je petogodišnji projekt koji podržava održivi ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a finansijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunarodni razvoj, USAID i Sida.

FIRMA projekt se fokusira na tri sektora bh. privrede - drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.

Projekt se u svom radu u sektoru turizma fokusira na tri posebna lanca vrijednosti: turizam na otvorenom, kulturno-historijski turizam i turizam kratkih odmora u gradovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti