Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VD Mašinske Instalacije vam pomažu da odabrate klima uređaj za grijanje

20.03.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba

Firma VD-MAŠINSKE INSTALACIJE d.o.o. Sarajevo vrši usluge prodaje, montaže i servisiranja klima uređaja sa profesionalnim timom educiranih instalatera i dugogodišnjim iskustvom u radu!

Osnovna djelatnost firme VD-MAŠINSKE INSTALACIJE d.o.o. Sarajevo je prodaja, isporuka, ugradnja, rekonstrukcija i popravljanje svih instalacija za grijanje i hlađenje, elektro, vodovodnih instalacija i ventilacionih sistema. Firma pruža usluge servisiranja klima uređaja i održavanje kotlovnica, te izradu solarnih instalacija.

Klimatizacijski sistemi

VD-MAŠINSKE INSTALACIJE d.o.o.  svojim klijentima pruža usluge savjetovanja, projektiranja, nabavke, isporuke i montaže klima uređaja iz bogatog asortimana proizvoda kompanije Samsung za energetski i ekološki prihvatljive klimatizacijske sisteme. Pored navedenog firma pruža i usluge redovnog servisiranja i popravke, nabavke i ugradnje klima uređaja drugih proizvođača (LG, Emerson,  Maxon, Gree...).

Grijanje

VD-MAŠINSKE INSTALACIJE d.o.o. pružaju uslugu savjetovanja, projektiranja, nabavke, isporuke i montaže sistema grijanja. Firma pruža raznovrsna rješenja iz oblasti grijanja, od grijanja preko klima uređaja, centralnog grijanja, grijanja električnom enegrijom, sistema grijanja pomoću toplotnih pumpi pa do solarnih sistem grijanja. Firma u svojoj ponudi ima bogat asortiman proizvoda kompanije Samsung za energetski i ekološki prihvatljive sisteme grijanaja, sa posebnim naglaskom na obnovljevim izvorima energije. Toplotne pumpe kompanije Samsung predstavljaju ekološki prihvatljiv način grijanja koji je u svakom pogledu bolji i isplativiji od konvencionalnih načina grijanja.

Ventilacija

Firma nudi rješenja pri izradi mehaničkih, prirodnih i kombinovanih ventilacionih sistema kroz pravilno projektovanje, izradu i profesionalnu montažu svih dijelova ventilacionog sistema kao što su kanali kroz koje se transportuje zrak, anemostati, rešerke za usis i odsis zraka, ventilatori, klima komore, filteri i protivpožarne klapne. Osim navedenog, firma pruža i usluge kompletnog servisnog održavanja uređaja i opreme (servisiranje ventilatora, filter sekcija, korekciju postojećih sistema).

Elektrika

VD-MAŠINSKE INSTALACIJE d.o.o. pružaju usluge izvođenja jednostavnijih projekata iz oblasti elektroinstalacija. Prilikom bilo kakve intervencije vezano za grijanje, hlađenje i ventilaciju, vrši se provjera postojećih elektro instalacija i eventualna korekcija, ukoliko je potrebno. Također, zavisno od želje klijenata, nudi se i mogućnost planiranja i polaganja novih elektroinstalacije, te fina montaža.

Voda

Firma pruža uslugu montaže vodovodnih instalacija koja se ogleda u polaganju horizontalnih i vertikalnih instalacija, priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te nabavku, isporuku i  montažu sanitarija.

Misija firme je pružanje kvalitetnih cjelovitih rješenja od najmanjih intervencija do izrade kompleksnih projekata u oblasti instalaterskih radova.

Razvoj novih tehnologija omogućio je unapređenje  u oblasti klimatizacijskih sistema koja se ogledaju u većoj učinkovitosti, ekonomskoj pristupačnosti i boljim karakteristikama samih klima uređaja. U nastavku saznajte koje sve pogodnosti Vam nude savremeni klima uređaji.

Grijanje s klima uređajem

Grijanje s klima uređajem sve je češći način regulacije temperature prostorija u kojima boravimo, u vremenima kada vanjske temperature padaju. Danas sve veći broj klima za kućnu upotrebu (split rješenja) u sebi imaju ugrađenu mogućnost grijanje prostora. Razvojem tehnologija (inverter klime) uređaji postaju sve učinkovitiji u grijanju i štednji električne energije, a njihova cijena pristupačnija.

Klima uređaji s opcijom grijanja najčešće se ugrađuju kada se jednim uređajem želi grijati i hladiti prostor. Grijanje pomoću klima uređaja najpogodnije je u podnebljima u kojima su zime umjerene. Nova tehnološka rješenja, kao što su inverter klime, omogućavaju učinkovito grijanje i prilikom vrlo niskih vanjskih temperatura, čak do -20°C (ovisno o vanjskim uvjetima).

Kako klima uređaj grije?

Najjednostavnije rečeno, klima uređaj grije obrnutim načinom od načina na koji hladi. Najčešće ugrađivani kućni sistemi klimatizacije (split) sastoje se od vanjske i unutrašnje jedinice klima uređaja. Kada klima uređaj hladi postavite ruku ispred unutrašnje jedinice i ruka će osjetiti hladan zrak, a kada ruku postavite ispred vanjske jedinice osjetite će te topao/vrući zrak. Kada klima uređaj grije, radi na obrnuti način od hlađenja. Unutrašnja jedinica "puše“ topao zrak, a vanjska hladni. Dakle, uređaj radi u suprotnom smjeru.

Kako odabrati klima uređaj za grijanje?

Prilikom odabira klima uređaja treba u obzir uzeti sljedeće, osnovne, parametre:

 • Veličina (volumen) i broj prostorija koje se žele grijati;
 • Podneblje u kojem se prostor za grijanje nalazi (mediteran, kontinent, planine);
 • Finansijske mogućnosti;
 • S definisanim parametrima, kontaktirajte ovlaštene trgovce/servisere klima uređaja kako bi, s njima u saradnji, odabrali najbolje rješenje grijanja s klimom koje zadovoljava vaše potrebe.
 • Veličina prostora izravno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, dok broj prostorija određuje mjesto na kojem će se ugraditi unutrašnja jedinca ili odrediti broj unutrašnjih jedinica koje se moraju ugraditi u prostor.
 • Klimatološke prilike (prvenstveno temperatura) utječu na odluku da li se grijati s klima uređajem ili odabrati drugo rješenje, te odabir tehnologije koju klima uređaj koristi. Inverter tehnologija u uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom niskih vanjskih temperatura do -20°C (ovisno o vanjskim uvjetima).
 • Kako održavati klima uređaj?
 • Održavanje klima uređaja u sezoni grijanja identično je održavanju klima uređaja u sezoni hlađenja. Svakako obavite redovan servis klima uređaja prilikom promjene načina rada klime kako bi ista radila što učinkovitije. Redovan servis prepustite radnicima ovlaštenih servisa koji su stručno educirani za ove vrste poslova.
 • Klima uređaj prvenstveno se održava kako bi se osigurala tehnička ispravnost uređaja, te osigurala higijena zraka. Održavanje tehničke ispravnosti klima uređaja podrazumijeva provjeru ispravnosti rada dijelova uređaja kako bi isti pružio učinkovit rad. Neučinkovit rad uređaja (slabo grijanje, buka, čudni zvukovi, ...) prvenstveno su posljedica neispravnosti samog uređaja i prisutnost objekata kojima nije mjesto u uređaju (lišće, prašina,...).
 • Redovno čistite filtere klima uređaja. Dovoljno vam je malo dobre volje i malo vremena. Filter se provjerava svaka dva mjeseca u sezoni grijanja, a preporučljivo je i češće kod onečišćenih okolina, prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja.
 • Saznajte više o održavanju i čišćenju klima uređaja.

Savjeti, dobro je znati…

Prilikom potrage za odgovarajućim klima uređajem, za potrebe grijanja, savjetujte se sa stručnim osobama, osobama koje su educirane i koje imaju iskustva u radu i rukovanju s klima uređajima.

Posebnu pozornost obratiti prilikom odabira klima uređaja koji će raditi u područjima u kojima vanjske temperature nisko padaju. U tom slučaju obavezno odaberite klima uređaj s inverter tehnologijom.

Ovisno o potrebama i željama, koristite ovlaživače zraka u prostorima koji se griju, kako bi se postigla optimalna vlažnost zraka. Ovo pravilo vrijedi za bilo koji oblik ili način grijanja (centralno, etažno, peć, klima, ...)

Padom vanjske temperature, učinkovitost grijanja klima uređaja opada. Stoga je razvijena inverter tehnologija koja znatno povećava učinkovitost grijanja kod nižih temperatura, te štedi energiju.

U slučajevima kada vanjska temperatura padne nisko, dijelovi uređaja se počinju smrzavati. Zato klima uređaji, s mogućnošću grijanja, imaju opciju automatskog odmrzavanja (defrost) koja se periodično uključuje tijekom rada. Prilikom automatskog odmrzavanja uređaja, dolazi do kratke i privremene promjene rada uređaja koja traje par minuta.

Inverter tehnologija je način regulacije i upravljanja radom kompresora u klima uređaju. Inverter tehnologija omogućava promjenu snage kojom kompresor radi čime omogućava njegovo optimalno korištenje i opterećenje. Kada za to postoji potreba kompresor radi jače, a kada se klima uređaj približava željenoj temperaturi prostora, snaga kompresora se smanjuje. Klasični kompresori u klima uređajima rade po principu upaljen/ugašen i rade punom snagom. Inverter tehnologija omogućava znatnu uštedu električne energije i učinkovitost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti