Veći PDV otvara put za rast plata

09.04.2018. 07:57 / Izvor: Glas Srpske
Veći PDV otvara put za rast plata

Dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS privrednicima za refundiranje naknade za bolovanja biće izmirena do 30. juna.

Dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS privrednicima za refundiranje naknade za bolovanja biće izmirena do 30. juna iz redovnih prihoda, a ne izdavanjem obveznica kako je ranije najavljeno, a poslodavci su predložili da bude povećan PDV kako bi bili smanjeni nameti na plate što bi dovelo i do njihovog rasta.

Istaknuto je to nakon jučerašnje konstitutivne sjednice odbora Vlade i Unije udruženja poslodavaca RS koji će pratiti realizaciju mjera iz memoranduma o zajedničkim politikama zaključenog u decembru prošle godine. Tim dokumentom su predviđene mjere za oporavak privrede, fiskalnu konsolidaciju i reformu javnog sektora.

Potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić kazala je da je većina mjera definisana i akcionim planom rada Vlade za prvo tromjesečje ove godine.

"Propisane mjere su uglavnom realizovane, a odbor će dati doprinos njihovoj realizaciji u dogovorenim rokovima. Vlada je posvećena realizaciji memoranduma s ciljem da osnažimo i rasteretimo privredu, poboljšamo položaj radnika i poslodavaca i da zaustavimo odlazak kvalifikovane radne snage", istakla je Golićeva.

Dodala je da je usvojen Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama što je bio zahtjev privrednika i Akcioni plan zapošljavanja putem kojeg će subvencionisati zapošljavanje.

"Razmatrali smo i sprovođenje zakona i inspekcijski i nadzor Poreske uprave. Predložićemo Vladi da izabere novi odbor za praćenje poreskih pitanja jer je ranijem istekao mandat i da u koordinaciono tijelo za inspekcijski nadzor pored ministara budu imenovani i predstavnici Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca", naglasila je Golićeva.

Predsjednik Unije Dragutin Škrebić rekao je da je najveći dio mjera propisanih memorandumom za prvi kvartal realizovan, a da je u toku ispunjavanje preostalih zadataka.

"Uskoro ćemo potpisati protokol kojim se Fond zdravstva obavezuje da do 30. juna ove godine izmiri devet miliona KM duga privredi na osnovu refundiranja naknade bolovanja. Od tog iznosa oko četiri miliona KM biće kompenzirano. Pošto je povećan priliv u budžet odustalo se od izmirenja duga putem emisije obveznica", istakao je Škrebić.

Dodao je da privreda najviše insistira na smanjenju poreza i doprinosa na plate.

"Do kraja godine očekujem donošenje zakona o poreskom rasterećenju kako bi bio primjenjivan od početka iduće godine. Ozbiljnija reforma na tom planu može se očekivati iduće godine samo ako dođe do povećanja PDV-a. Svi su se u reformskoj agendi obavezali za blago povećanje PDV-a i ako bi to bilo za dva odsto, to bi omogućilo smanjenje stope poreza i doprinosa na nivo prije svjetske ekonomske krize kada je iznosila 52 odsto na neto iznos. Sve to trebalo bi da prati značajnije povećanje plata", kazao je Škrebić.

Govoreći o zahtjevu Saveza sindikata RS da bude potpisan opšti kolektivni ugovor, Škrebić je istakao da će to biti učinjeno kada se sindikat odrekne stečenih prava jer poslodavci zagovaraju da se plaća rad.

Praksa za učenike

Što se tiče mjera koje je neophodno provesti u oblasti školstva, Dragutin Škrebić je podsjetio da je u proceduri donošenje pravilnika o načinu obrazovanja učenika kod poslodavaca.

"Spremni smo da propagiramo zanimanja za koja postoji otvoren put za zaposlenje nakon školovanja, da učenici dođu u preduzeća, da imaju naknade za praksu, ali da ne plaćamo poreze i doprinose na te naknade", kaže Škrebić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti