Veleposlanik Velike Britanije Michael Tatham posjetio Tuzlanski kanton: Razgovarano o aktuelnom stanju u oblasti privrede

20.05.2009. 08:50 / Izvor: Fena

Veleposlanik Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michael Tatham 19.05.2009. godine je boravio u prvom službenom posjetu Tuzlansko kantonu gdje se susreo s premijerom tog kantona Enesom Mujićem i predsjednikom Skupštine Amirom Fazlićem.

Tokom susreta bilo je riječi o radu i prioritetima kantonalnih vlasti te aktuelnom stanju u oblasti privrede.

Veleposlanik Tatham je pokazao interes za strukturu industrije Tuzlanskog kantona, uticaj svjetske ekonomske krize na tom području, suradnju s drugim područjima u BiH i stanje u oblasti poduzetništva.

Premijer Mujić upoznao je Tathama da spomenuti kanton ima značajne prirodne resurse na kojima su u najvećoj mjeri utemeljeni privredni kapaciteti od kojih je značajan dio izvozno orijentiran.

"Nažalost svjetska ekonomska kriza je ovo područje pogodila u godini kada smo imali najbolje poslovne rezultate nakon rata. Poduzeli smo niz mjera kako bismo ublažili te efekte, a naše mjere su usmjerene na smanjenje javne potrošnje, uvođenje mjera štednje, te poticaj privredi, kroz vrlo povoljna kreditna sredstva.

Ovo područje je prepoznatljivo po značajnim dostignućima i razvoju sustava obrazovanja i zdravstva te potencijalima za razvoj turizma. Ponosni smo na činjenicu da smo prvi kanton koje je zakonski osigurala poticaje poljoprivredi, a raduje nas i trend razvoja sektora malih i srednjih poduzeća te obrta. Taj dio privrede je najfleksibilniji što je ogromna prednost u periodu ekonomske krize", istakao je premijer Mujić.

Predsjednik Skupštine TK Amir Fazlić naglasio je dobru i konstruktivnu suradnju predstavnika svih političkih subjekata koji participiraju u vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Fazlić je istaknuo i da je ovo područje prepoznatljivo i po činjenici da općine TK razvijaju izuzetno dobru suradnju, posebno u oblasti ekonomije, s drugim područjima u BiH, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj.

Veleposlanik Tatham je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da veleposlanstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH ima izuzetno dobre partnere u Tuzlanskom kantonu i općini Tuzla na nekoliko projekata koji su realizirani, te izrazio očekivanje da će tako biti i u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti