Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Velika Britanija će učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za BiH

19.06.2014. 12:15 / Izvor: Fena

Vlada Velike Britanije planira učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu te surađivati s Evropskom unijom (EU) da bi odredili najbolji način na koji možemo pomoći BiH u njenom dugoročnom oporavku nakon užasnih poplava - izjavila je za Agenciju FENA otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Jo Lomas.

Podsjetila je da je Vlada Velike Britanije odmah po pozivu Vlade BiH za međunarodnu pomoć poslala 33 vatrogasca iz Ujedinjenog Kraljevstva i četiri motorna čamca koji su bili raspoređeni na području Bijeljine te učestvovali u spašavanju stanovništva, distribuciji hrane i vode za piće i pružali podršku drugim spasilačkim timovima.

"Osim toga, naša vlada poslala je tim Odjela za međunarodni razvoj (DFID) koji je radio s domaćim ekspertima i drugim donatorima na procjeni humanitarnih potreba na terenu te osiguranju da međunarodna pomoć bude upućena na područja gdje je najviše potrebna", istaka je Lomas.

Precizirala je da organizacija World Vision na osnovu podrške iz Ujedinjenog Kraljevstva u vrijednosti od 250.000 funti pomaže više od 140.000 osoba ugroženih poplavama u BiH.

"Ova pomoć obuhvata popravak neophodnih pumpi za vodu i poboljšanje sanitarnih uvjeta. Putem aktivnosti World Visiona pomoć će stići nekim od najugroženijih i najmarginalizovanijih zajednica uključujući Rome i domaćinstva kojim upravljaju žene", kazala je Lomas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti