Velika Britanija će učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za BiH

19.06.2014. 12:15 / Izvor: Fena
Velika Britanija će učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za BiH

Vlada Velike Britanije planira učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu te surađivati s Evropskom unijom (EU) da bi odredili najbolji način na koji mogu pomoći BiH.

Vlada Velike Britanije planira učestvovati na svakoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu te surađivati s Evropskom unijom (EU) da bi odredili najbolji način na koji možemo pomoći BiH u njenom dugoročnom oporavku nakon užasnih poplava - izjavila je za Agenciju FENA otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Jo Lomas.

Podsjetila je da je Vlada Velike Britanije odmah po pozivu Vlade BiH za međunarodnu pomoć poslala 33 vatrogasca iz Ujedinjenog Kraljevstva i četiri motorna čamca koji su bili raspoređeni na području Bijeljine te učestvovali u spašavanju stanovništva, distribuciji hrane i vode za piće i pružali podršku drugim spasilačkim timovima.

"Osim toga, naša vlada poslala je tim Odjela za međunarodni razvoj (DFID) koji je radio s domaćim ekspertima i drugim donatorima na procjeni humanitarnih potreba na terenu te osiguranju da međunarodna pomoć bude upućena na područja gdje je najviše potrebna", istaka je Lomas.

Precizirala je da organizacija World Vision na osnovu podrške iz Ujedinjenog Kraljevstva u vrijednosti od 250.000 funti pomaže više od 140.000 osoba ugroženih poplavama u BiH.

"Ova pomoć obuhvata popravak neophodnih pumpi za vodu i poboljšanje sanitarnih uvjeta. Putem aktivnosti World Visiona pomoć će stići nekim od najugroženijih i najmarginalizovanijih zajednica uključujući Rome i domaćinstva kojim upravljaju žene", kazala je Lomas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti