Velika Britanija donirala IT opremu za pet agencija za provedbu zakona u BiH

18.04.2019. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Velika Britanija donirala IT opremu za pet agencija za provedbu zakona u BiH

Oprema dodjeljena putem ovog projekta namjenjena je za SIPA BiH, Graničnu policiju BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnu upravu policije i Policiju Brčko distrikta BiH.

Britanski ambasador Matthew Field dodijelio je danas set IT opreme za pet institucija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, u okviru četvorogodišnjeg projekta podrške kojim UK nastoji pomoći unapređenje policijskih struktura u BiH. Oprema uključuje hardware i software komponente koje će podržati izgradnju standardizovane platforme za unošenje i analizu krim-obavještajnih podataka, u cilju efikasnog rješavanja istraga.

Oprema dodjeljena putem ovog projekta namjenjena je za SIPA BiH, Graničnu policiju BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnu upravu policije i Policiju Brčko distrikta BiH. Projekat ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da implementiraju model rada policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima, što će im pomoći u rješavanju teških krivičnih dijela, uključujući dijela organizovanog kriminala i terorizma. Projekat obuhvata pružanje obuke i mentorski rad kojim se jačaju kapaciteti ovih institucija, institucionalnu podršku i nabavku opreme, a sve uz podršku policijski eksperata iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon primopredaje opreme, ambasador Field je rekao: "Pružanje podrške policijskim institucijama u BiH u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane, predstavlja prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova oprema i drugi vidovi podrške koju pružamo u okviru projekta ’Rad  policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima’ ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da rade zajedno na prevenciji, istragama i procesuiranju kriminala na brz i adekvatan način, te na osnovu tačnih i kvalitetno analiziranih podataka. Projekat je dio šireg programa podrške koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u oblasti vladavine prava u BiH, a koji uključuje i rad sa sudovima i tužilaštvima."

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti