Velika Britanija odobrila Oxfordovu vakcinu

30.12.2020. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Velika Britanija odobrila Oxfordovu vakcinu

Velika Britanija je prva država koja je do sada odobrila ovu vakcinu koja je velika nada za mnoge manje bogate države u svijetu.

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca odobrena je za hitnu upotrebu u Velikoj Britaniji, što predstavlja korak više u globalnoj borbi protiv pandemije.

Velika Britanija je prva država koja je do sada odobrila ovu vakcinu koja je velika nada za mnoge manje bogate države u svijetu.

Posljednja istraživanja su pokazala da je Oxfordova vakcina efikasna 90 posto, a posebno olakšava činjenica da se ona za razliku od Pfizerove ne mora čuvati na izuzetno niskim temperaturama pa je zbog toga lakše skladištiti.

U COVAX mehanizmu nabavke vakcine u kojem se nalazi i Bosna i Hercegovina ugovor je do sada sklopljen samo za Oxfordovu vakcinu, a to što je počelo odobravanje je pozitivan znak. Naravno, da bismo koristili Oxfordovu vakcinu, mora biti odobrena u Evropskoj uniji, što se očekuje da će se desiti u januaru.

Očekuje se da će vakcinacija ovom vakcinom početi naredne sedmice u Velikoj Britaniji i bit će korištena uz Pfizerovu kojom je do sada vakcinisano 600.000 ljudi u ovoj zemlji.

Britanski ministar Michael Gove rekao je u ponedjeljak da bi odobrenje ove vakcine moglo ubrzati ukidanje strogih blokada u zemlji, što je faktički otkazalo božićne svečanosti za milione ljudi. Broj slučajeva je porastao u Londonu i južnoj Engleskoj uz značajan pritisak na bolnice.

Nova varijanta koronavirusa pronađena u Velikoj Britaniji navodno je prenosivija i dovela je do ograničenja putovanja za ljude koji žele napustiti zemlju.

Očekuje se da će odobrenje ove vakcine značajno pomoći pri smanjenju broja zaraženih, piše CNBC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti