Velike mogućnosti: Vozači će moći zaraditi na energiji njihovih e-vozila

02.11.2017. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Velike mogućnosti: Vozači će moći zaraditi na energiji njihovih e-vozila

Električni automobili nisu više stvar prestiža. Oni su i svojevrsna 'elektroprivreda' od koje će moći zarađivati

Grad Beč u narednih nekoliko godina planira uvođenje 1.000 novih punionica za električne automobile. Gdje se BiH nalazi u ovom trenutku i da li prati ove najnovije trendove u ovoj oblasti pokazuje i podatak da trenutno postoje dvije punionice za električne automobile, od kojih je jedna namijenjena samo za goste hotela u sklopu kojeg je instalirana.

No, kako su veliki igrači u autoindustriji prepoznali prilika za dobar biznis kod nas pokazuje i činjenica da četiri svjetska proizvođača i distributera automobila BMW, Daimler, Ford i Porsche planiraju  graditi mrežu punionica za električna vozila u BiH.

Naime, Konkurencijsko vijeće BiH je već dalo dopuštenja za ovo ulaganje sa ciljem razvoja, uspostavljanja i upravljanja visokonaponskom međugradskom infrastrukturom za punjenje baterijskih električnih vozila.

Četiri kompanije uključile su tako Bosnu i Hercegovinu u svoj veći plan gradnje mreže punionica širom Europe. Nije poznato kada bi gradnja u BiH trebala početi, ali je početak instalacije u ostatku Europe planiran za ovu godinu.

Europska mreža bi u početnoj fazi trebala obuhvatiti blizu 400 punionica, a do 2020. bi trebalo biti instalirano tisuću stanica širom Europe koje će omogućiti brzo punjenje, odnosno do 350 kWh za vrlo kratko vrijeme.

Trenutno su ovi automobili dosta skupi. Najnoviji model Teslinog električnog automobila iznosi oko 30.000 dolara. Od toga je nasjkuplja cijena baterije koja je skuplja od čitavog automobila. Ali stručnjaci ističu da kao i sa svom naprednom tehnologijom koja je dolazila na tržište kao što su LCD televizori, računari, sa razvojem tehnologije postaju jeftiniji i dostupniji svima.

Predviđaju da će tako biti i u ovom slučaju. 

Edin Zametica iz Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) ističe da ne treba zanemariti ni činjenicu da ti automobili neće biti samo na cesti nego i parkirani, kada će se puniti.

''Kada imate oko 1.000 automobila na punjenju vi već imate jedan mali energetski park. Nove mogućnosti su jako velike, a te mogućnosti prepoznaju naši operatori distributivnog sustava i pripremaju sustave da ih mogu zadovoljiti'', navodi on. 

Silvio Brkić, direktor Hrvatske burze električne energije (CROPEX), navodi da u Europi postoji rastući trend upotrebe ovih automobila. Ističe da od ljudi koji razvijaju IT tehnologije nitko više ne razmišlja o 'dizel budućnosti'.

''Električni automobili nisu više stvar prestiža nego i svojevrsna 'elektroprivreda'.  Naime, mogućnost da vi kao vlasnik automobila sudjelujete u stvaranju profita su nevjerojatne. Kalifornija je jedan od primjera država koje su to prepoznale. Tamo ako ste vlasnik ovog automobila možete na balansnom tržištu pratiti cijene i vidjeti kada su najviše. Tada bukvalno skrenete u najbliži restoran i 'ispumpate' bateriju i za to dobijete novce'', slikovito objašnjava Brkić.

Dodaje da je problem na području čitavog Balkana to što presporo prihvaćamo promjene.

''Nije potrebno čekati zakon koji bi nam nešto omogućio. Biznis traži brzinu'', smatra Brkić.

Stručnjaci ističu da ovo nije priča o automobilima nego o automobilskoj bateriji i mogućnosti da osim korisnika vozači budu i proizvođači energije.

Smatraju da je budućnost ove oblasti sjajna i da je sada samo pitanje kada će se dogoditi taj okidač koji će ovu tehnologiju učiniti dostupnom većem broj stanovništva i osigurati njenu masovnu upotrebu. 

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti