Velike pripreme za provođenje finansijske konsolidacije firmi u TK-u

15.10.2014. 09:03 / Izvor: Fena
Velike pripreme za provođenje finansijske konsolidacije firmi u TK-u

Primjena Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društva u Federaciji BiH i definiranje neophodnih aktivnosti na ubrzanju izrade potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za odobranje programa finansijske konsolidacije, bila je tema radnog sastanka.

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić kazao je da zaključno s petim mjesecom ove godine, prava i obaveze vlasnika po osnovu državnog kapitala (potpuni ili većinski udio u vlasništvu) Vlada Tuzlanskog kantona ostvaruje u 15 privrednih društava na području Tuzlanskog kantona.

U 11 privrednih društava Vlada Tuzlanskog kantona ima većinski udio, dok je u četiri privredna društva vlasnik u cijelosti. U periodu od 2007. do 2013. godine Vlada TK-a je kroz pomoć i subvencije u ovih 15 privrednih društava uložila iznos od 46.391.939,15 KM. Ukupna dugovanja po osnovu javnih prihoda 15 privrednih društava s većinskim udjelom vlasništva Tuzlanskog kantona iznose 47.373.757,61 KM.

"Radi se o pokazateljima koji su zabrinjavajući. Uloženo je jako puno novca, nisu ostvareni efekti niti očuvanja postojećih, a posebno otvaranja novih radnih mjesta. Konačno 10. jula je usvojen Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih subjekata u Federaciji a nakon toga i uredba koja detaljnije tumači provođenje zakona i tom uredbom je ostavljen vrlo kratak period, odnosno pet mjeseci, što bi značilo da do 10. decembra treba biti završena prijava privrednih subjekata prema Zakonu", naveo je Umihanić.

Prednost zakona je, dodao je,  što dio obaveza koje imaju privredni subjekti a koji se odnose na obavezu prema zdravstvenom osiguranju, zatim obaveze prema osiguranju od nezaposlenosti, te obaveze prema javnim komunalnim preduzećima i obaveze prema radnicima mogu, ukoliko se postigne sporazum, biti pretvorene u kapital privrednog društva.

Jučer je kako bi se objasnila primjena Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društva u Federaciji BiH i definirale neophodne aktivnosti na ubrzanju izrade potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za odobranje programa finansijske konsolidacije, održan radni sastanak kojem su prisustvovali direktori i predsjednici nadzornih odbora javnih preduzeća i privrednih društava iz nadležnosti TK-a i općina TK-a, te drugih preduzeća i privrednih društava koja iskazuju interes i imaju potrebu da rade na Programu finansijske konsolidacije, kao i predstavnike povjerilaca kod tih privrednih društava.

"Radi provođenja Zakona o finansijskoj konsolidaciji FBiH na području TK-a, sva resorna ministarstva koja budu imala privredne subjekte koji će ići u ovaj proces, dužna su da koordiniraju s privrednim društvima s većim učešćem državnog kapitala. Resorno ministarstvo će putem nadzornih odbora i uprava privrednih društava biti uključeno u kompletan proces ekonomske konsolidacije", kazao je Mulaga Fejzić, ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a.

Zahtjevi koji budu doneseni od privrednih društava, kao i sva potrebna dokumentacija, po njegovim riječima, bit će obrađeni u resornom ministarstvu nakon čega će to ministarstvo Vladi TK-a predložiti donošenje odluke o finansijskoj konsolidaciji u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahtjeva.

Kao povjerilac u Zakonu o finansijskoj konsolidaciji preduzeća za sklapanje sporazuma pojavljuje se Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a.

"Taj sporazum je posljednja faza u kojem će se naći privredna društva i fondovi obaveznog osiguranja, ali je neophodno da apelujemo i na ovaj način iniciramo malo veće aktivnosti da je potrebno da se privredna društva koja se mogu riješiti po ovom zakonu, obrate poreznoj upravi, da se izvrše sravnjenja svih obveza kako bi bile predmet sklapanja sporazuma s fondovima, odnosno Zavodom. Neophodno je da bude koordinirana aktivnost između zdravstvenih ustanova koje trebaju dati potvrde shodno članu 7. Zakona o u smislu korištenja prava u periodu kada nisu imali uplaćene obaveze", rekla je Almira Hurić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Trenutno se, po njenim riječima, jedino Hotel Tuzla, kao privatno preduzeće, obratilo zahtjevom koji nije potpun i koji je u postupku rješavanja. Međutim, još nijedno preduzeće nije došlo u fazu sklapanja sporazuma sa Zavodom.

Kako je objasnila Razija Majstorović, v.d. direktor Službe za zapošljavanje TK-a, predmet finansijske konsolidacije na osnovu Zakona jesu i doprinosi po osnovu nezaposlenosti. Služba za zapošljavanje ne vodi evidenciju o ovim doprinosima već porezna uprava, što znači da svaki poslodavac koji će podnijeti zahtjev za finansijskoj konsoliaciji, o čemu će se donijeti odluka, potrebno je da prije toga usaglasi svoja dugovanja prema kantonalnoj i federalnoj službi za zapošljavanje, kao povjeriocima i s poreznom upravom.

Podatke koje da porezna uprava bit će osnova za zaključivanje sporazuma o finansijskoj konsolidaciji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti