Veliki interes građana općine Novi Grad za urbanu poljoprivrednu proizvodnju

27.03.2019. 07:33 / Izvor: Akta.ba
Veliki interes građana općine Novi Grad za urbanu poljoprivrednu proizvodnju

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo predstavljen je projekt "Urbana poljoprivreda" kojeg zajednički realiziraju Općina i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo predstavljen je projekt "Urbana poljoprivreda" kojeg zajednički realiziraju Općina i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Projekat "Urbana poljoprivreda" predstavlja iskorištavanje balkona u stambenim zgradama za intenzivnu biljnu proizvodnju, koja vertikalnim sistemima proizvodnje višestruko povećava iskorištenu površinu i na taj način omogućava domaćinstvima da više konzumiraju svježu domaću hranu i tako ostvare uštede u budžetu.

Projekt je predstavila koordinatorica projekta i profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Lutvija Karić, a tokom predavanja provedeno je anketiranje prisutnih, kako bi se na najbolji mogući način odabrali budući korisnici projekta kojima će biti dodijeljeni vertikalni, intezivni sistem za proizvodnju hrane, supstrat i sjeme, kao i priručnik za urbanu poljoprivredu.

Na taj način građani će već od proljeća moći urediti svoje balkone na malo drugačiji način i započeti proizvodnju povrća na svojim balkonima.

Karić je istakla da se vertikalnim sistemom proizvodnje može uzgajati povrće, začinsko i ljekovito bilje, ali i jagoda.

"Ovaj projekt ima i socijalnu dimenziju, jer ljudi sa posebnim potrebama mogu da se bave ovim poslom i da se tako osjećaju vrijednim. Ovaj način proizvodnje na oko dva do tri kvadrata zamjenjuje nekih 10 do 15 kvadrata horizontalne površine", objasnila je.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović izrazio je zadovoljstvo time što ova lokalna zajednica učestvuje u projektu čiji nosilac je TIKA.

"U Općini Novi Grad vlada veliki interes za bavljenjem poljoprivredom. Ali ovo je izrazito urbana lokalna sredina i malo smo deficitarni sa poljoprivrednim površinama, tako da je ovo značajan projekat koji, između ostalog, podrazumijeva i racionalno korištenje prostora, čak i u okviru stambenih zgrada za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Ovaj projekt ima veoma razvijen socijalni aspekt, a to je i jedan od ključnih kriterija prilikom odabira korisnika projekta, zatim ekonomski, zdravstveni i ekološki aspekt. Svi korisnici koji prođu imat će i podršku Općine Novi Grad", kazao je Kahrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti