Veliki uspjeh: Lotosice će šiti modnu odjeću za njemačku kompaniju

30.03.2017. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Veliki uspjeh: Lotosice će šiti modnu odjeću za njemačku kompaniju

Kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom sklopila prvi samostalni ugovor.

Kompanija Lotosice iz Tuzle, koja zapošljava osobe sa invaliditetom, krajem prošle godine je sklopila ugovor s njemačkom kompanijom Narcisa, što je njihov prvi samostalni ugovor. Za njih će raditi modnu odjeću-razne vrste bluza, modnih jakni, pelerina...

Direktorca Udruženja ''Lotosice'', koje je osnivač poduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ''Lotosice'' d.o.o., za Akta.ba kaže da je ugovor potpisan na godinu dana, a u tijeku su i pregovori za daljni nastavak suradnje.

''Ovaj posao nam je vjetar u leđa koji nam pokazuje da možemo biti bolji, kvalitetniji te da možemo biti i više zastupljeni na domaćem i stranom tržištu'', ističe Bratanović.

Kompanija radi i lohn poslove kao partner za nekoliko kompanija koje su izvozno orijentirane. Osnovna djelatnost im je proizvodnja zaštitnih uniformi, ali bave se i šivanjem drugih odjevnih predmeta po zahtijevu kupca. Rade i modnu odjeću, program za ugostiteljstvo i dr.

Kompanija zapošljava 14 osoba, a 75 posto od toga su osobe sa invaliditetom. Bratanović navodi da pored socijalnog poduzetništva promoviraju i žensko poduzetništvo jer zapošljavaju uglavnom žene.

Napominje da kadra koji njima treba, krojači i šivači sa iskustvom, nema mnogo na biroima za zapošljavanje. Iz tog razloga rade i prekvalifikaciju. 

Ističe da je najveći problem u socijalnom poduzetništvu zakonska regulativa.

Naime, kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom nemaju nikakvih pogodnosti na tržištu. Iako je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđeno da kompanije, koje imaju većinski državni kapital, od proizvoda koje traže putem javnih nabavi 35 posto trebali bi da predvide za ovakve kompanije. No, Zakon o javnim nabavama nije usklađen sa tim odredbama.

''Ukoliko bi zakoni bili usklađen imali bismo posla i za tri smjene'', ističe ona.

Napominje da se socijalno poduzetništvo ne odnosi samo na osobe sa invaliditetom već sve teže zaposlive kategorije stanovništva kao što su žene iznad 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe i sl. Sve ove kategorije bi mogle da rade u kompanijama koje se bave socijalnim poduzetništvom.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti