Veliko interesovanje za poresku regulativu

08.03.2014. 10:59 / Izvor: SRNA
Veliko interesovanje za poresku regulativu

Pedesetak predstavnika iz javnog i privatnog sektora prisustvovalo je jučer u Prijedoru seminaru o primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i o Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dobit.

Pedesetak predstavnika iz javnog i privatnog sektora prisustvovalo je jučer u Prijedoru seminaru o primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i o Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dobit.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Privredne komore Republike Srpske Dijana Komosar izjavila je da je ponovno uvođenje neoporezivog dijela ličnog dohotka od 200 KM, koje je Privredna komora u ime poslovne zajednice postigla u pregovorima sa Vladom Republike Srpske, olakšica i velika podrška za likvidnost privrede.

"Efekti ove mjere su 21.606.000 KM u korist privrede, a u prerađivačkoj industriji, koja ima 46.000 zaposlenih 6,7 miliona KM", rekla je Komosarova novinarima u Prijedoru.

Ona je naglasila da je Privredna komora od Vlade u zahtjevima za ovu godinu tražila uvođenje registra parafiskalnih nameta.

"Oni naizgled, nisu vidljivi, ali su ogromno opterećenje za privredu, jer lani je po tom osnovu privreda bila opterećena sa 190 miliona KM", dodala je Komosarova.

Ona je istakla da je veliki odziv učesnika današnjeg seminara pokazatelj da su obrađene teme od interesa i za javni i za privatni sektor.

Viši stručni saradnik za edukaciju poreskih obveznika Poreske uprave Republike Srpske Dragan Zorić rekao je da izmjena zakonske regulative znači umanjenje obaveza poslodavaca po osnovu poreza i doprinosa.

"Fizička lica i dalje mogu ostvarivati pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu kamata na stambene kredite i po osnovu izdržavanih članova uže porodice", naveo je Zorić.

Knjigovođa Branko Končar pozdravio je vraćanje neoporezivog dijela plate kao bitno smanjenje obaveza prema državi.

"To je svakako stimulativna mjera i bilo bi dobro kada bi bilo u drugim oblastima povlastica na sličan način. To na godišnjem niovu nije zanemarljiv iznos. Bilo je i krajnje vrijeme da se ovakve stvari počnu dešavati“, ocijenio je Končar, dodajući da je potrebno i pojednostaviti trenutno komplikovanu proceduru.

Seminar su organizovale prijedorska kancelarija Privredne komore Republike Srpske i Poreska uprava Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti