Veliko interesovanje za proizvode bh. kompanija u Dubaiju

12.02.2015. 09:04 / Izvor: eKapija.ba
Veliko interesovanje za proizvode bh. kompanija u Dubaiju

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Dragičević posjetio je bosanskohercegovačke izlagače na najvećem svjetskom sajmu hrane i ugostiteljstva „Gulfood“, koji se od 8. do 12. februara održava u Dubaiju.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Dragičević posjetio je bosanskohercegovačke izlagače na najvećem svjetskom sajmu hrane i ugostiteljstva "Gulfood", koji se od 8. do 12. februara održava u Dubaiju.

Izlagači iz Bosne i Hercegovine, koji na sajmu u Dubaiju učestvuju prvi put, predstavljeni su putem kompanije Balkan Traiding sa sjedištem u Dubaiju.

Na bosanskohercegovačkom štandu, koji se nalazi u izložbenom paviljonu Za'abeel, široku paletu kvalitetnih proizvoda i brendova predstavljaju kompanije Ovako, AS grupa, Sava Semberija, Klas, Voćar, Hepok i Heljda - Eko.

Ambasador Dragičević je tokom razgovora sa izlagačima iz BiH informiran da je bh. izložbeni prostor posjetio veliki broj privrednika i da je izraženo veliko interesovanje za proizvode naših kompanija.

Dragičević je ocijenio da učešće na ovom uglednom privrednom događaju i uspješna promocija prehrambenih proizvoda i usluga predstavljaju ulazak na značajno tržište koje može da bude stalni partner bh. kompanijama, sa realnim šansama za investiranje u oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH, kao i uspostavljanje poslovnog partnerstva sa privrednim subjektima iz UAE i šireg regiona.

Ambasador Dragičević je posebno naglasio da će bh. privrednici imati punu podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u ostvarivanju kontakata i poslovnih sastanaka sa zainteresiranim kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, te je predložio neke konkretne korake u tom pravcu.

Svjetski sajam hrane i ugostiteljstva „Gulfood“ svake godine okuplja najpoznatije izlagače iz cijelog svijeta, s ciljem predstavljanja proizvoda i usluga i sklapanja ugovora o prodaji prehrambenih proizvoda i pružanja usluga na tržištu UAE, Bliskog i Srednjeg istoka te Sjeverne Afrike, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Po riječima Zlatka Kartala nastup "Balkan Trading FZE", čiji su vlasnici Bosanci, može se ocijeniti veoma uspješnim jer je privukao veliki broj posjetitelja.

"Do sada su naše promocije na sajmu posjetili brojni biznismeni i ugledne zvanice, među kojima je bio i šeik, a imali smo i posjete brojnih diplomata, među kojima našeg ambasadora Aleksandra Dragičevića i generalnog konzula Satka Bitange. Ovo je prvi put da promoviramo bosanskohercegovačke proizvode na ovom sajmu i za sada smo prezadovoljni  urađenim poslom, a naši partneri iz bh. kompanija najbolje će reći koliko je važno se pojaviti na ovom sajmu", kazao Feni Zlatko Kartal.

Promocija proizvoda i usluga s područja Bosne i Hercegovine na Bliskom istoku predstavlja važan poslovni i razvojni faktor za bh. privredu, jer mogućnosti poslovanja s ovim dijelom svijeta su zaista velike. Ovo je prvi put da su prezentirani bh. proizvodi na ovom nivou i uz kvalitetne proizvode promovirana je i BiH, ovaj put turistička ponuda nacionalnog parka i rijeke Une. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti