Velikokladuški Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Velikokladuški Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju

20.05.2019. 08:53 / Izvor: Akta.ba

Nekadašnji  industrijsko prehrambeni gigant „Agrokomerc“ u Velikoj Kladuši dobija još jednu poslovnu bitku. Ovih dana pokrenuta je i primarna, peradarska proizvodnja. Na peradarsku farmu u naselju Elezovići useljeno je 50.000 pilića za uzgoj. Investicija je vrijedna 500.000 KM, a posao je dobilo dvanaeast radnika, piše reprezent.ba.

Pilići iz Mađarske

Nakon više od dvadeset godina krajiški div „Agrokomerc“ ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju. Pedeset hiljada pilića useljeno je u četiri farme. „Agrokomerc“ je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa.

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti i vratiti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena.

"Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost", kaže Mersad Hamidović, direktor „Agrokomerca“.

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale.

"Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni", kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Dogovoren otkup

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja. Važna je i činjenica da je „Agrokomerc“ sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti.

"Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje", kaže Mersad Hamidović, direktor „Agrokomerca“. U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića.

Plan „Agrokomerca“ je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju. U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.a

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti