Vesna Maraš govornik CMBEBIH 2017 konferencije

02.11.2016. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Vesna Maraš govornik CMBEBIH 2017 konferencije

Vrhunska znanja i iskustva podijelit će sa svim učesnicima Prof. Dr. Vesna Maraš, najuspješnija žena u nauci za 2012. godinu u Crnoj Gori.

Vrhunska znanja i iskustva podijelit će sa svim učesnicima Prof. Dr. Vesna Maraš, najuspješnija žena u nauci za 2012. godinu u Crnoj Gori, bit će jedna od govornica na Međunarodnoj Konferenciji o Medicinskom i Biološkom Inžinjeringu (CMBEBIH 2017), a tom prilikom predstavit će dugogodišnja iskustva i istraživačke projekte iz oblasti biljne genetike, tačnije vinogradarstva i vinarstva.

"Izuzetna nam je čast ugostiti i predstaviti prof. Maraš kao jako uspješnu naučnicu i direktoricu, naročito s obzirom na to da u svijetu nauke oduvijek dominiraju muškarci. Upravo ona će pokazati kako to treba da se promijeni i kako žene trebaju imati više prilika za stvaranje novih izuma u nauci", rekao je doc.dr.sc. Almir Badnjević, predsjedavajući CMBEBIH 2017 konferencije.

Prof. Maraš, dekanica je Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, sigurnost hrane i ekologiju na  Sveučilištu Donja Gorica u Podgorici. Doktorsku tezu je završila godine 2000. na Univerzitetu u Beogradu sa naslovom "Ampelografske karakteristike varijeteta sorte vinove loze kratošija u Crnoj Gori. Ona je uključena u gotovo sve znanstveno-istraživačke projekte u Centru za vinogradarstvo i vinarstvo  Biotehničkog instituta. Poseban naglasak je na proučavanju najboljih autohtonih sorti Vranac i Kratošija. U istraživanja su uključene genetske, ampelometric i sanitarne procjene autohtonih sorti, njihova molekularna identifikacija i analiza bioloških i gospodarskih svojstava. U periodu od 2011. do 2014. godine bila je  rukovodilac nacionalnog projekta: „Ekofiziološki i molekularni aspekti sinteze i polimerizacije flavanola u grožđu sorti Vranac i Cabernet sauvignon i njihov uticaj na kvalitet vina". Dobitnica je više nagrada, a to su:  nagrada za Najuspješniju ženu u nauci u Crnoj Gori za 2012. godinu od strane Ministarstva nauke, nagrada za Pronalazača-inovatora za najuspješniji patent ili inovativno rješenje za 2014. godinu također od strane Ministarstva nauke, te nagrada Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO 2016. za otkriće "Sedam klonova vinove loze Vranac".

Ukoliko želite saznati više o konferenciji i šta je sve planirano, posjetite stranicu www.cmbebih.com. Organizatori konferencije, Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH) vam poručuju da je ostalo još 15 dana za prijavu radova. CMBEBIH 2017 čeka na vas.

Primarni cilj Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH) jeste promocija biomedicinskog inžinjeringa širom svijeta, posebno u regiji Jugoistočne Europe. Pored toga, poseban osvrt će biti na  uspostavljanju i jačanju naučne kolaboracije između profesionalaca i studenata. Zato je konferencija odlična prilika za sve one koji se žele baviti biomedicinskim inžinjeringom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti