Vidović: Do kraja godine Vlada RS neće uskratiti finansiranje Banjaluci

19.11.2020. 13:42 / Izvor: Nezavisne novine
Vidović: Do kraja godine Vlada RS neće uskratiti finansiranje Banjaluci

Do kraja godine Vlada RS nema namjeru uskratiti finansiranje Banjaluke i drugih lokalnih zajednica do kraja godine jer bi za to bilo potrebno promijeniti zakon, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske.

Do kraja godine Vlada RS nema namjeru uskratiti finansiranje Banjaluke i drugih lokalnih zajednica do kraja godine jer bi za to bilo potrebno promijeniti zakon, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske.

Ona je dodala da su naredne godine planirane izmjene zakona o finansiranju lokalnih zajednica, ali da se radi o manjim izmjenama za neke manje lokalne zajednice.

Vidovićeva je rekla da je stanje u budžetu stabilno, da su prihodi i dalje veći od rashoda, ali da je Vlada očekivala da će se epidemija ublažiti u četvrtom kvartalu. 

Naglasila je da nastavak pandemije i dalje izaziva probleme u privredi, a da je Vlada povećala izdatke za Kompenzacioni fond, kako bi se pomoglo u suzbijanju posljedica pandemije.

"Napravili smo uštede kod obaveza, smanjili smo otplate obaveza te smo smanjili i plate. Ukupne uštede su 13.340.000.  Bili smo u prilici da radimo i drugi rebalans budžeta, nije uobičajno, ali je morao zbog vrlo teške situacije izazvane epidemijom virusa korona. Zadržali smo veće budžetske prihode u odnosu na tekuće rashode, te možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji. Posljednji put u budžeti RS desilo se 2004. se desilo da su tekući rashodi veći od prihoda. Budžet je bio likvidan i biće do kraja godine i izmirićemo sve svoje obaveze. U idućoj godini planiramo da obezbijedimo likvidnost budžeta i moram reći da će plate ostati na nivou ove godine ali će penzije rasto od 3,5 do 4 odsto prema sadašnjem rastu plata i trošova živora. U sljedećoj godini ćemo Zadovolnji ostvarenjem prihoda ali nismo očekivala ovakav razvoj pandemiju u zadnjem kvartalu i očekivali smo rast, pandemija pravi velike štete i morali smo da izdvojimo još 2 milona za Komfenzacioni fond, rekla je Vidović.

Na dnevnom redu je bio i Zakon o faktoringu.

"Nakon rasprave taj zakon ide na Skupštinu, a razlika je da smo uključili Investicionu razvojnu banku", rečeno je na pres konferenciji nakon 97. sjednica Vlade Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti