Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Vidović: FBiH treba da isplati RS-u 22,5 miliona KM

Predstoji razgovor o modalitetu i roku isplate duga

18.05.2020. 16:58 / Izvor: SRNA

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da, nakon današnjeg poravnanja raspodjele prihoda od indirektnih poreza za period od 2012. do kraja 2019. godine, Federacija BiH /FBiH/ mora isplatiti RS-u 22,5 miliona KM, prenosi Srna. 

"Danas smo konačno uspjeli da napravimo pravnanje za period od 2012. do kraja 2019. godine. Republika Srpska će dobiti 22,5 miliona KM koje nam je FBiH dugovala jer je svih ovih godina naplatila više sredstava nego što joj je pripadalo", istakla je Vidović.
 
Prema njenim riječima, predstoji razgovor o modalitetu i roku isplate duga.

"Dogovorit ćemo se da to uplate u nekoliko mjesečnih rata jer bi vjerovatno i njima bio problem da cijeli iznos usmjere prema našem budžetu u jednom mjesecu", pojasnila je Vidović.
 
Ona je podsjetila da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ već duže vremena pokušavao da napravi poravnanje i ambijent da počne redovna primjena koeficijente za raspodjelu indirektnih poreza.

"Dobro je da je konačno urađeno poravnanje i da krenemo u normalnu saradnju i usvajamo koeficijente svaka tri mjeseca kao što i UIO vrši obračun. Ako to budemo dosljedno primjenjivali neće biti razlika kod prihoda i potrebe za novim poravnanjima", naglasila je Vidović.
 
Upravni odbor UIO usvojio je danas i nove koeficijente koji će biti primjenjivani prilikom raspodjele prihoda za period od aprila do jula 2020. godine.

"Definitivno je stavljena tačka na probleme u prethodnim godinama i danas je bilo takvo raspoloženje na sjednici Upravnog odbora da ubuduće svaki put glasamo za koeficijente koji budu izračunati i u tom slučaju neće biti razlika i potrebe za poravnanjem. Upravni odbor UIO svake četiri godine može zatraži reviziju za prethodni period i ukoliko dođe do eventualne razlike onda se ide na konačno poravnanje. Do sada nikada ta revizija nije bila angažovana, ali mi smatramo da to treba uraditi i tražićemo da revidira protekli period", istakla je Vidović.
 
Ona je podsjetila da postoji i presuda u korist RS-a za naplatu duga od FBiH na osnovu raspodjele indirektnih poreza, ali da o tome nije raspravljano na sjednici Upravnog odbora jer je to pitanje koje rješava sud.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti