Vidović: Predložen maksimalni iznos zaduženja do 678 miliona KM

25.05.2020. 07:53 / Izvor: SRNA
Vidović: Predložen maksimalni iznos zaduženja do 678 miliona KM

Ona je navela da su uslovi kreditiranja kod MMF-a takvi da je godišnja kamatna stopa 1,05, rok otplate pet godina i grejs period tri godine.

Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske predviđeno je dugoročno zaduživanje RS-a za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM, saopštila je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je rekla da je struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu 354,1 milion KM, a na inostranom tržištu 323,8 miliona KM.

Prema njenim riječima, od 354,1 miliona KM izvršeno je zaduženje od 214,1 milion KM i ostaje da je na domaćem tržištu još moguće zaduženje od 140 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da su inoostrani kreditori, kao što su Međunarodni monetarni fond /MMF/, Svjetska banka i Evropska komisija, ponudili finansijsku podršku u vidu povoljnih kredita, kako bi pomogli institucijama BiH i Republike Srpske s ciljem prevazilaženja finansijskih problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Ona je navela da su uslovi kreditiranja kod MMF-a takvi da je godišnja kamatna stopa 1,05, rok otplate pet godina i grejs period tri godine.

Vidovićeva je rekla da Republika Srpska pregovara sa Svjetskom bankom u vezi sa kreditom koji bi služio za privredni oporavak, dodajući da je tu kamata jedan odsto, rok otplate 20 godina, ali da još nije postignut dogovor o iznosu kredita.

Ona je navela da je Evropska komisija uputila pismo namjere i da bi vrlo brzo trebalo da se potpiše sporazum od 70 miliona KM.

Vidovićeva je podsjetila da kada je usvajan budžet RS-a za ovu godinu donijeta odluka o dugoročnom zaduženju od 315 miliona KM, ističući da se sada ova cifra pomjera na 678 miliona KM.

"Razlog za ovako povećanje zaduženja je pandemija virusa korona koja se desila u cijelom svijetu i u Republici Srpskoj", rekla je Vidovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti