Vidović: Predložen rebalans budžeta 3,316 milijardi KM

23.10.2019. 08:58 / Izvor: SRNA
Vidović: Predložen rebalans budžeta 3,316 milijardi KM

Ona je navela da su povećani i primici od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona KM.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2019. godinu iznosi 3,316 milijardi KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto od usvojenog budžeta Srpske za ovu godinu.

Obrazlažući ovaj dokument u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da je Prijedlogom rebalansa planiran i budžetski suficit u iznosu od 67,6 miliona KM koji će biti usmjeren na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

Vidovićeva je rekla da je razlog za donošenje rebalansa budžeta Republike Srpske obezbjeđenje uslova da se iz viška ostvarenih prihoda u ovoj godini omogući realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća.

Ona je navela da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu planirani Prijedlogom rebalansa za 2019. godinu iznose 2.848.100.000 KM, što predstavlja uvećanje od 52,4 miliona KM, odnosno 1,9 odsto u odnosu na planirani budžet za 2019. godinu.

Vidovićeva je rekla da se najznačajnija povećanja, u odnosu na plan budžeta, na prihodovnoj strani odnose na prihode od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, prihode od naknade za priređivanje igara na sreću za 10,4 miliona KM, prihode od poreza na dobit za 9,8 miliona KM i prihode od poreza na dohodak za 7,2 miliona KM.

Ona je navela da su povećani i primici od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je na rashodovnoj strani Rebalansa budžeta povećanje na pozicijama ličnih primanja koja su uvećana za 7,3 miliona KM u odnosu na planirani budžet, prvenstveno zbog povećanja naknada i plata pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

"Rebalansom su uvećane i doznake po osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM u odnosu na planirani budžet za 2019. godinu, zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva odsto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da su izdaci za nefinansijsku imovinu uvećani za 16,7 miliona KM u odnosu na planirani budžet, ističući da su, uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda, obezbijeđena sredstva za značajne kapitalne investicije. 

Foto: Siniša Pašalić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti