Vijeće ministara BiH: Izostali rezultati u borbi protiv korupcije

22.03.2019. 11:55 / Izvor: SRNA
Vijeće ministara BiH: Izostali rezultati u borbi protiv korupcije

Denis Zvizdić, ocijenio je da je ovo tijelo u protekle četiri godine omogućilo ispunjavanje ključnih uslova za kandidatski status za članstvo BiH u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić, ocijenio je da je ovo tijelo u protekle četiri godine omogućilo ispunjavanje ključnih uslova za kandidatski status za članstvo BiH u EU i iza sebe ostavilo dobru matricu za rad budućeg saziva Vijeća i saradnju institucija u BiH, ali da su izostali rezultati u borbi protiv korupcije.

Predstavljajući novinarima rezultate rada Vijeća ministara u proteklom mandatu, Zvizdić je juče u Sarajevu ponovio realizaciju ključnih prioriteta – euroatlantske integracije, ekonomski razvoj i obnova BiH, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma i regionalna i međunarodna saradnja.

On je naveo i ispunjavanje 19 uslova na osnovu kojih je BiH skinuta sa sive liste Radne grupe za finansijsko djelovanje /FATF/, ispunjavanje oko 90 odsto zadataka iz Reformske agende, porast BDP od 3,2 odsto, povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene BiH na 30 milijardi KM, kao i pokrivenost uvoza izvozom od 68 do 70 odsto.

Prema njegovim riječima, na početku mandata Vijeća ministara u BiH je bilo oko 717.000 zaposlenih, a danas ih je oko 815.000.

Govoreći o odgađanju usvajanja Nacionalnog godišnjeg plana, Zvizdić je rekao da se to "tehničko pitanje u BiH pretočilo u politikantsko pitanje".

Za bezbjednosnu situaciju Zvizdić je rekao da je zadovoljavajuća, "tim prije jer je zaustavljen odlazak ekstremista iz BiH na ratište u Siriji".

"Nismo zadovoljni nivoom i efektima borbe protiv korupcije u BiH.", istakao je Zvizdić.

On je poručio da u BiH treba ostaviti pitanja iz prošlosti i okrenuti se putevima saradnje, pomirenja i međusobnog uvažavanja.

Zahvaljujući medijima u BiH na saradnji, Zvizdić je rekao da bi u BiH što prije trebalo da bude donesen zakon o zabrani govora mržnje.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti