Vijeće ministara BiH odredilo cijenu licence za multimedijalni servis za tri telekom operatera koja iznosi 15 mil EUR

07.06.2008. 11:17 / Izvor: Nezavisne novine
Vijeće ministara BiH odredilo cijenu licence za multimedijalni servis za tri telekom operatera koja iznosi 15 mil EUR

Tri telekom operatera u BiH platiće po 15 miliona eura za dozvolu za treću generaciju mobilne telefonije, koja predstavlja multimedijalni servis, te korisnicima omogućava slanje slika, filmova, klipova, a dozvola će važiti 15 godina, odlučilo je Vijeće ministara BiH.

"Grejs period za plaćanje licence je dvije godine, a iznos od 15 miliona eura operateri će platiti u pet godišnjih rata po tri miliona eura. Vijeće ministara će, na prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija, utvrditi način raspolaganja ovim novcem", piše u odluci Vijeća ministara.

U telekom operaterima smatraju da je ova cijena visoka.

"Licencu za drugu generaciju smo platili 140 miliona KM u devet godina i još je nismo otplatili, a zbog njene visoke cijene licenca G3 je mogla biti jeftinija. U Hrvatskoj je licenca G2 bila oko 27 miliona KM, što je daleko jefitinije nego za nas u BiH", kaže Stipo Prlić, direktor HT Mostara. Kaže da će nastojati da ovo plaćanje ne utiče na cijenu usluga, te napominje da s ovom licencom telekomi više vrijede u predstojećem procesu privatizacije.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH još nisu vidjeli ovu odluku, iako su dijelom zaduženi za njenu provedbu.

"Ono što u ovom trenutku možemo reći jeste da se radi o dozvoli za pružanje usluga treće generacije mobilne telefonije, koja pruža niz novih usluga korisnicima, kao što su MMS, video-klipovi i drugo", kaže Amela Odobašić, glasnogovernik RAK-a.

Pojašnjava da će RAK slijediti primjer drugih zemalja Evrope i dodijeliti dozvolu "dominantnim operaterima" iz razloga što pružanje ovih usluga zahtijeva određeni nivo pokrivenosti putnih pravaca i stanovništva.

"Sada su sva tri operatera obezbijedili pokrivenost oko 95 posto putnih pravaca i stanovništva", kazala je Odobašićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti