Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće ministara BiH postiglo dogovor o raspodjeli sredstava MMF-a

02.06.2020. 17:00 / Izvor: Akta.ba

Savjet ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je  donio Odluku o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Ovom odlukom utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja (SDR) protivvrijednosti konvertibilne marke prema važećem kursu na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 miliona evra. Sredstva RFI biće namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine izvršiće alokaciju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) u skladu sa Odlukom Fiskalnog savjeta BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju, i to za Federaciju Bosne i Hercegovine sa 10 kantona 61,5%, za Republiku Srpsku 37,5% i za Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine 1%.

Otplatu ovog duga vrše entiteti i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine u skladu sa propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti