Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između BiH i EU o viznim olakšicama za građane BiH

30.11.2007. 09:28 / Izvor: Nezavisne novine
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između BiH i EU o viznim olakšicama za građane BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između BiH i EU o viznim olakšicama za građane BiH, saopćeno je nakon jučerašnje sjednice održane nakon više od mjesec pauze.

"Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji sporazuma između BiH i EU o readmisiji i olakšicama kod izdavanja viza. Pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji sporazuma potpisanih 18. septembra ove godine u Briselu, Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Predsjedništvu BiH u dalju proceduru ratifikacije. Stupanjem na snagu ovih sporazuma, velikom broju građana BiH od naredne godine omogućit će se liberalniji vizni režim prilikom ulaska u zemlje EU", saopćeno je nakon sjednice.

Vijeće ministara BiH jučer je iz budžetskih rezervi Centralnoj izbornoj komisiji odobrilo 1,9 milion KM za organizaciju vanrednih izbora za predsjednika RS.

"Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma s Španijom i Njemačkom za kredite u iznosu od 40 odnosno 17 miliona eura. Španija će kreditom od 40 miliona eura pomoći ekonomski i socijalni razvoj, a 17 miliona eura njemačkog kredita bit će finansirana rehabilitacija distrubitivne energetske mreže", navedeno je u saopćenju.

Vijeće ministara jučer je utvrdilo i prijedlog osnove za vođenje pregovora sa Hrvatskom odnosno Srbijom za privremeno prepuštanje upravljanja zračnim prometom iznad naše zemlje oblasnim kontrolama u Zagrebu i Beogradu. BiH trenutno nema kapacitete za kontrolu preleta, stoga će taj posao prepustiti Srbiji ili Hrvatskoj do 2010. godine.

Jučer je usvojena i informacija o stanju sigurnosti u oblasti krivičnih djela protiv sigurnosti ljudi i imovine, a Vijeće ministara je pozvalo finansijske institucije da se uključe u projekat izgradnje tržišta novca, kako bi se smanjila cirkulacija gotovine. Banke su pozvane i da koriste najnovije sisteme zaštite prenosa gotovine, uključujući i tehnologiju bojenja novčanica u slučaju pokušaja krađe.

Verifikovane nove tarifne linije

Državna delegacija za vođenje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU verifikovala je jučer prijedlog liste novih tarifnih linija.

"Nove tarifne linije nastale su usklađivanjem kombinovane nomenklature BiH carinskih koncesija po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa kombinovanom nomenklaturom za 2007. godinu, koju je usvojila EU. Prijedlog će biti upućen u sjedište Evropske komisije u Brisel", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Članovi ove državne delegacije su predsjedavajući i članovi Vijeća ministara, glavni pregovarač BiH s EU i direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti