Vijeće ministara donijelo više propisa iz oblasti sigurnosti hrane

09.07.2014. 08:16 / Izvor: eKapija.ba
Vijeće ministara donijelo više propisa iz oblasti sigurnosti hrane

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo Odluku o obnovi ovlasti ispitnim laboratorijima u BiH za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisutnosti genetički modificiranih organizama (GMO) u hrani i hrani za životinje.

Vijeće ministara donijelo više propisa iz oblasti sigurnosti hrane. Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo Odluku o obnovi ovlasti ispitnim laboratorijima u Bosni i Hercegovini za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisutnosti genetički modificiranih organizama (GMO) u hrani i hrani za životinje.

Ovlast na razdoblje od tri godine produžena je Laboratoriju za biotehnologiju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banjoj Luci, Laboratoriju za genetički modificirane organizme Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, Laboratoriju za genetički modificirane organizme i biosigurnost Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Laboratoriju za genetički modificirane organizme Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu.

Odluka je donesena radi osiguranja zaštite zdravlja potrošača i uspostavljanja učinkovitijeg sustava kontrole GMO-a u hrani i hrani za životinje u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH obvezalo je Agenciju za sigurnost hrane da hitno pripremi i Vijeću ministara BiH na razmatranje dostavi prijedlog ovakve odluke za sadni materijal.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Odluku o visini posebne naknade za izdavanje Rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište genetički modificirane hrane i hrane za životinje. Prema Odluci, naknada za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište iznosi 500 KM, dok naknada za podnošenje zahtjeva iznosi 30 KM, a naknada za dobivanje mišljenje Vijeća za genetički modificirane organizme o podnesenom zahtjevu za izdavanje rješenja o odobrenju iznosi 400 KM.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o stanju sigurnosti hrane s podacima iz oblasti sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 1. januara do 31. decembra 2013. godine. Preporučeno je nadležnim inspekcijskim tijelima provođenje pojačanih mjera kontrole hrane, uključujući i vodu, hrane za životinje te predmeta u kontaktu s hranom, kako na tržištu Bosne i Hercegovine tako i prilikom uvoza. Osobito je preporučeno nadležnim inspekcijskim tijelima provođenje pojačanih mjera službenih kontrola pri uvozu kukuruza u skladu s procjenom rizika o prisutnosti aflatoksina.

U prošloj godini, na osnovi prikupljenih i obrađenih podataka o laboratorijskim analizama hrane iz laboratorija za kontrolu hrane, u Bosni i Hercegovini ukupno je uzorkovano 114.014 uzoraka hrane, te su urađene 137.193 laboratorijske analize. Od ukupno broja analiziranih uzoraka 4,31 posto uzoraka, odnosno 3,58 posto analiza nije bilo u skladu s važećim propisima.

Mikrobiološki najčešće nisu odgovarali uzorci iz kategorija hrane sladoled, uključujući ledeni pripravak sa šećerom, vodom, aromom voća dodatkom jaja, mlijeka, snack proizvodi i voće, a fizičko-hemijski nisu odgovarali uzorci iz kategorija: med, pčelinji proizvodi i proizvodi od meda, pivo i bezalkoholno pivo, alkoholna pića i vino, sol, začini, ocat, vino i aromatizirani ocat, juha, umaci, salate.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je više pravilnika radi unapređenja zdravlja potrošača, njihova usklađivanja s pravilnicima zemalja okruženja i zaštite interesa proizvođača.

Vijeće je donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima; Pravilnik o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja; Pravilnik o dopunama Pravilnika o upotrebi zaslađivača u hrani; Pravilnik o kvaliteti voćnih vina; Pravilnik o prehrambenim enzimima; Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani; Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o upotrebi boja u hrani; Pravilnik o tržišnim standardima soje, suncokreta i uljane repice u otkupu; Pravilnik o uvjetima plana praćenja (monitoring) utjecaja genetički modificiranih organizama ili proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potiču od genetički modificiranih organizama i njihove upotrebe; Pravilnik o upotrebi aroma u hrani; Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište; Pravilnik o tržišnim standardima za meso živine; Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o hrani obogaćenoj nutrijentima i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku, saopćeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti