Vijeće ministara odobrilo iz rezerve 317.000 KM za nove radnike

02.08.2014. 09:34 / Izvor: Nezavisne novine
Vijeće ministara odobrilo iz rezerve 317.000 KM za nove radnike

Vijeće ministara BiH na posljednjoj održanoj sjednici odobrilo je iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta BiH 317.000 KM za zapošljavanje novih 36 zaposlenika u tri državne institucije.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj održanoj sjednici odobrilo je iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta BiH 317.000 KM za zapošljavanje novih 36 zaposlenika u tri državne institucije.

Novac za dodatno zapošljavanje odobren je iz budžetske rezerve Ministarstvu pravde BiH (39.600 KM), Ministarstvu civilnih poslova (31.500 KM) te Službi za zajedničke poslova institucija BiH (246.000 KM za 32 nova zaposlenika).

Svojim odlukama od 30. jula ove godine Vijeće ministara je nastavilo trend odobravanja povećanja broja zaposlenih u institucijama BiH, uprkos ranijoj odluci o zamrzavanju novih zapošljavanja. Prema nedavno usvojenom izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH, lani je broj uposlenika povećan za 40 (sa 22.174 na 22.214 osoba u svih 75 bh. institucija). U Zakonu o budžetu piše da su nova zapošljavanja dozvoljena samo u izuzetnim slučajevima (novoosnovane institucije i slično) i sve to mora odobriti Vijeće ministara. Prošle godine, kada su iz tekuće rezerve budžeta za plate i naknade izdvojena 1,3 miliona KM, profunkcionisala je samo jedna novoosnovana institucija - Vijeće za državnu pomoć, kojem je odobren prijem pet uposlenika.

Dodatna zapošljavanja po dva nova radnika ministarstvima pravde i civilnih poslova sada su odobrena kako bi u ovoj godini mogli ispoštovati Zakon o internoj reviziji i angažovati šefove interne revizije i po jednog unutrašnjeg revizora.

Za Službu za zajedničke poslove odobreno je dodatno zapošljavanje radi obavljanja dijela zajedničkih poslova u zgradi Predsjedništva BiH, koja je od 1. aprila ove godine ostala bez upravitelja.

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Milenko Šego kaže da bi rezerva budžeta trebalo da služi za hitne slučajeve.

"Taj novac bi trebalo da bude pričuva za pokrivanje troškova nekih potresa, havarija, dakle za urgentne intervencije ili za finansiranje novoosnovanih institucija, a takvih u ovoj godini nemamo. Zakon se mora poštivati, no očito je Vijeće ministara ocijenilo da su i ova nova zapošljavanja takođe hitna", izjavio je Šego.

Služba za zajedničke poslove još je prošle godine, uoči usvajanja državnog budžeta za 2014. godinu, tražila dodatni novac kako bi mogla provesti raniju odluku Vijeća ministara da preuzme upravljanje zgradom Predsjedništva BiH. Taj njihov zahtjev podržalo je Predsjedništvo BiH, ali ga je kasnije odbacio parlament BiH prilikom usvajanja budžeta za 2014. godinu.

Uprkos ovoj činjenici, u parlamentu na Vijeće ministara prebacuju krivicu za loše planiranje budžeta, zbog čega sada za Službu izdvajaju novac iz tekuće rezerve.

"Nije problem što zapošljavaju još. Problem je što ne zapošljavaju najbolje kandidate, nego svoje ljude linijom nepotizma. Ovo je smišljen način planiranja budžeta i posljedica slabe koordinacije između parlamenta i Vijeća ministara, koje prilično radi na svoju ruku", ocijenio je Mehmed Bradarić, član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Napomenuo je i da je nedavno objavljeni revizorski izvještaj pokazao da je u 2013. godini u bh. institucijama bilo 299 ljudi angažovanih po ugovoru o djelu, za koje Bradarić tvrdi da su sada trajno zaposleni.

O odgovornosti i ostalih institucija, kao budžetskih korisnika, govori podatak iz izvještaja o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta da je mimo projekcije navedene u budžetu, čak 19 institucija povećalo broj zaposlenih pa je novac za bruto plate i naknade i morao biti izdvojen iz tekuće rezerve.

Najviše novca za pomoć zbog poplava

Dodatno zapošljavanje Vijeće ministara na sjednici održanoj 30. jula odobrilo je još dvjema institucijama, ali će one novac za to osigurati prestrukturiranjem vlastitih budžeta, a ne iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH. Zapošljavanje po još jednog radnika odobreno je Odboru državne službe za žalbe i Fondu za povratak BiH. Tekuća rezerva budžeta institucija za 2014. vrijedna je oko 3,8 miliona KM i iz nje je od početka godine najznačajniji iznos od ukupno 800.000 KM odobren ministarstvima sigurnosti i odbrane, koja su bila angažovana na pružanju pomoći stanovništvu pogođenom majskim poplavama.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti