Vijeće ministara podržalo: BiH uzima kredit od 20 miliona dolara

08.04.2020. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara podržalo: BiH uzima kredit od 20 miliona dolara

Ovo je novi finansijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti.

Savjet ministara BiH usvojio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekat hitne podrške na pojavu Kovida - 19 u BiH, vrijedan 20 miliona američkih dolara.

Ovo je novi finansijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, podsticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad sa privatnim sektorom na redukovanju uticaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima.

Savjet ministara dao je saglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Kovid - 19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Direkcija za evropske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II  odmah će obavijestiti Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini o prihvatanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018, 2019 i 2020  kao pomoć za odgovor na Kovid - 19, te za migrantsku krizu.

Iz IPA-e 2018 nisu iskorištena dva miliona evra, koja se mogu preusmjeriti za ugovor sa Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN za odgovor na Kovid - 19, dok će 10 miliona evra biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti obezbijeđeno 14 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, a oblast trgovine biće podržana sa četiri miliona evra.

Za 18 miliona evra biće povećan iznos za Opšti instrument za evropske integracije koji se može koristiti  za hitnu podršku za Kovid - 19. 

Na ovaj način se  omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju Kovida - 19, te za migracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti