Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće RAK-a usvojilo pravilo o pružanju mobilnih telefonskih usluga

27.06.2014. 11:38 / Izvor: eKapija.ba

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici usvojilo Pravilo o pružanju javnih mobilnih telefonskih usluga, nakon provedenih javnih konsulatacija.

RAK ovim pravilom ispunjava regulatorne zadatke po pitanju liberalizacije tržišta te time ujednačava bh. tržište s tržištima okolnih zemalja i stvara uvjete za nova ulaganja i daljnji razvoj tržišta telekomunikacija.

Vijeće je prihvatilo Ocjenu stanja tržišta telekomunikacija u Bosni i Herzegovini za 2013. godinu te konstatiralo da su se, između ostalog, stekli uvjeti da se odrede operatori telekomunikacija sa značajnom tržišnom snagom u skladu sa članom 14. Zakona o komunikacijama BiH.

Za tekući period proglašena su tri operatori sa značajnom tržišnom snagom na tržištima usluga fiksne telefonije, usluga mobilne telefonije i davanja u najam telekomunikacijskih vodova i to su BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije RS A.D. Banja Luka i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar.

Vijeće je konstatiralo da bi se liberalizacija tržišta telekomunikacija dodatno unaprijedila ako bi Vijeće ministara BiH usvojilo Politiku sektora telekomunikacija za period od 2014 do 2017. godina.

Dato je odobrenje da se Pravilo o korištenju radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za mobilne/fiksne komunikacijske mreže uputi na javnu raspravu.

Ovim Pravilom određuje se način korištenja radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za mobilne/fiksne komunikacijske mreže u Bosni i Hercegovini na tehnološki neutralnoj osnovi u različitim modovima (fiksni/mobilni), saopćeno je iz RAK-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti