Vijeće roditelja KS nezadovoljno povratkom djece u škole: Na osnovu čega ste donijeli Odluku?!

19.04.2021. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Vijeće roditelja KS nezadovoljno povratkom djece u škole: Na osnovu čega ste donijeli Odluku?!

Vijeće roditelja kritikovalo je Vladu Kantona Sarajevo zbog donošenja odluke o povratku u školske klupe na kraju radne sedmice.

Vijeće roditelja kritikovalo je Vladu Kantona Sarajevo zbog donošenja odluke o povratku u školske klupe na kraju radne sedmice.

Istakli su kako ovakve odluke treba biti donesene na početku radne sedmice.

Ovaj potez Vlade KS smatraju velikim propustom i "nepoštivanjem prije svega svih učenika i roditelja ovog kantona, a potom i prosvjetnih radnika."

Posebno su se osvrnuli na odluku o pasivnom online modelu nasatve za srdnje škole.

Ponovo ukazujemo na činjenicu da je pasivni online model neprihvatljivi i loš, na način kako se do sada provodio. Ali ne nailazimo na razumijevanje u konstantnom očekivanju da se isti bolje osmisli. Smatramoa da dosadašnje aktivnosti i olduke u održavanju/obustavi nastave u učionicama prekomjerno polarizuje roditelje. Na naše upite za sve prijašnje odluke o načinu odvijanja nastave i podijeljenih mišljenja roditelja, odgovarano je sa stanovišta struke. Međutim, posljednja odluka ne odražava ovaj stav i zbunila je dodatno roditelje upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke”, kazali su iz Vijeća roditelja.

Roditelji su pitali na osnovu čega njihova djeca, u boljim epidemiološkim uvjetima, s manjim brojem zaraženih, nisu bila vraćena u školske klupe? Ističu kako donosioci odluka u KS nisu sada prezentovali informacije i argumente temeljem kojim bih roditelji mogli kvalitetno podržati odluke.

Ovaj potez Vlade KS smatraju velikim propustom i nepoštivanjem, prije svega, svih učenika i roditelja ovog kantona, a potom i prosvjetnih radnika

Vijeće roditelja KS uputilo zahtjeve:

1. Da se o održavanju/obustavi nastave u učionicama ne odlučuje u formi zaključka već odluka s obrazloženjem. U obrazloženju treba biti navedeno na temlju kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantnim tijelima su održane konsultacije.

2. Da se do kraja ove školske godine osmisli model pohđanja nastave za nanrednu godinu, ovisno o incidenci i da se takav model pretoči u fortma po koje će implementacija biti jednostavna za praćenje prosvjetnim radnicima, rukovodstvu škole, roditeljima i učenicima.

3. Da se naloži svim osnovnim i srednjim školama da izjave o pružanju online nastave učenika mogu dostaviti bez medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara.

4. Da se riješi problem učenika koji koriste javni prevoz za dolazak u školu. Insistiramo da se osigura poseban prijevoz za njih.

5. Da se pripremi hodogram koji se isključivo odonosi na slučajeve zaraze virsom kod učenika. Iznaći način da se za oboljele učenike osigura poseban zdravstveni centar i poseban broj telefona na koje roditelji ovih učenika mogu dobiti informacije o daljim koracima. Uspostavizi bazu podataka o broju zaraženih, izoliranih i kliničke slike učenika.

Vijeće roditelja KS traži da ih se uključi u donošenje ovakvih odluka u smislu redovnog obavještavanja.

Važne odluke ne trebaju se donositi na kraju sedmice i radnog vremena jer to dodatno stvara stres kako kod učenika i njihovih roditelja, tako i kod aktera u odgojno-obrazovnom procesu”, zaključili su iz Vijeća roditelja KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti