Vijeće stranih investitora podržava ključne ekonomske reforme

28.03.2008. 15:09 / Izvor: eKapija.ba
Vijeće stranih investitora podržava ključne ekonomske reforme

Vijeće stranih investitora (VSI) organizovalo je forum pod nazivom "Smjernice prema Europskoj uniji" sa posebnim gostom Njegovom ekselencijom dr. Miroslavom Lajčakom, Visokim predstavnikom i EU specijalnim izaslanikom u BiH. Članovi VSI-a su imali priliku da, u neformalnoj postavci razgovaraju sa Visokim predstavnikom i EU specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, te prezentiraju i prodiskutuju izazove s kojima se suočavaju u poslovnom okruženju, saopćeno je iz VSI.

"Rezultati koje smo postigli pokazuju da se ekonomska tranzicija može ostvariti samo ako se oslobodi moć poduzetništva – a ona se može osloboditi jedino ako se do šire javnosti ispravno prenese poruka da su investicije u stvari radna mjesta", izjavio je ambasador Lajčak.

Predsjednik FIC-a, Tie Sosnowski, naglasio je da će Vijeće stranih investitora nastaviti podržavati ključne ekonomske reforme; inicirati razgovore sa vladinim predstavnicima kako bi se ukazalo na izazove sa kojim se njihovi članovi susreću u bankarskom, energetskom, pravnom i drugim sektorima. Na primjer, za registraciju strane kompanije u Bosni i Hercegovini i dalje je potrebno nekoliko mjeseci, a to ne bi trebao biti slučaj ako vlada želi da privuče strani kapital, investicije i, u konačnici, ako želi da smanji nezaposlenost u zemlji, dodao je Sosnowski.

VSI će nastaviti da ukazuje na prepreke u poslovnom okruženju, ali će u isto vrijeme državnim i entitetskim tijelima predlagati rješenja kroz svoje Timove za podršku. Bijela knjiga 2008. će biti objavljena u septembru, a za to vrijeme VSI će nastojati da obuhvati oblasti od značaja članicama i cjelokupne BiH poslovne zajednice.

Uspostavljeno u 2006. godini, kao neprofitno poslovno udruženje, VSI zastupa interese stranih investitora u BiH. VSI nastoji promovisati inicijative koje zastupaju interese kompanija i pružati praktičnu podršku svim investitorima da bi se unaprijedilo poslovno okruženje u zemlji. U 2007. godini, VSI je izdalo prvu Bijelu knjigu navodeći prioritetna rješenja za prepreke ulaganjima i razvoju BiH. Trenutno, VSI ima 22 člana čija ukupna dosadašnja ulaganja u BiH prelaze vrijednost od 4 milijarde KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti