Vijesti

Vijeće stranih investitora u BiH prezentiralo "Bijelu knjigu" za 2009. godinu

03.02.2010. 08:37 / Izvor: Fena

Glavne prepreke za investiranje u BiH su ustav, administracija i birokratija, a vlasti ne pokazuju dovoljno ozbiljnosti kada su u pitanju takva ulaganja. Jedan od glavnih problema je i dalje registracija poslovanja.

To je rekao 02.02.2010. godine u Sarajevu Giulio Moreno, šef ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, tokom prezentacije "Bijele knjige" za 2009. godinu, koju je pripremilo Vijeće stranih investitora u BiH, s ciljem da sugerira vlastima prioritetne reforme za rješavanje ključnih prepreka za ulaganja.

"Bijela knjiga" za 2009. obuhvata osam područja: registracija poslovanja, dobijanje boravišne i radne dozvole za strane državljane, poreze, dobijanje građevinskih dozvola, prava koja proizilaze iz radnog odnosa, zakone o privrednim društvima, izvršnom postupku i likvidaciji kompanija u FBiH.

Tokom prezentacije ocijenjeno je da se i u ovoj trećoj bijeloj knjizi uglavnom javljaju isti problemi, odnosno preporuke.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić kazao je da bez ubrzanih i temeljitih reformi BiH neće savladati probleme recesije, riješiti probleme ekonomske usporenosti i pokrenuti ekonomiju zemlje ka rastu i razvoju, te dodao da "Bijela knjiga", još jednom djeluje upozoravajuće i pokazuje da bh. vlasti trebaju raditi brže i efikasnije.

Vrankić je naglasio da su zbog kompleksnosti unutarnje strukture BiH i nedovoljne posvećenosti reformama i promjene spore, a da naše okruženje u ekonomskom smislu, nažalost, ide brže od BiH.

"Da možemo biti brži i efikasniji pokazuje spremnost na reforme koje smo preuzeli i koje provodimo u okviru posljednjeg aranžmana s MMF-om", naglasio je Vrankić.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko kazao je da ključne reforme u BiH kasne bez razloga, da nema zakona iz ekonomije za 21. stoljeće i da vlasti moraju racionalizirati i modernizirati sistem bankarske supervizije i razviti mehanizme za saradnju poslodavaca i radnika kroz ekonomsko-socijalno vijeće.

"Da nije bilo stranih investitora kriza u BiH bila bi veća. Oni koji investiraju u BiH su oni koji vjeruju u BiH, ali domaći lideri izgleda nisu u stanju da imaju to povjerenje. Prijedlozi iz Bijele knjige su ruka podrške da se smanji siromaštvo i poveća zaposlenost u BiH", naglasio je Inzko.

Vijeće stranih investitora osnovano je 2006. kao neprofitno udruženje, a njegovi članovi su do sada u BiH uložili više od četiri milijarde eura i zapošljavaju gotovo jedanaest hiljada radnika.

Osnovni cilj ovoga vijeća je zastupanje interesa stranih investitora prisutnih u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti