Vijeće usvojilo zaključke za sanaciju, Sindikat traži ostavke u "Zenicatransu"

24.07.2019. 07:55 / Izvor: Fena
Vijeće usvojilo zaključke za sanaciju, Sindikat traži ostavke u 'Zenicatransu'

Gradsko vijeće Zenica (GVZ), glasovima svih 24 prisutnih vijećnika, usvojilo je pet zaključka za sanaciju stanja u JKP "Zenicatrans-prijevoz putnika".

Gradsko vijeće Zenica (GVZ), glasovima svih 24 prisutnih vijećnika, usvojilo je pet zaključka za sanaciju stanja u JKP "Zenicatrans-prijevoz putnika", koje je opterećeno poreskim dugom u iznosu od 3.716.987 KM te još 1.409.000 KM kamata.

Sjednici nije prisustvovali direktor preduzeća Darmin Terzić, koji je trebao biti izvještač po toj tački, a ni predsjednik Nadzornog odbora Vahdet Drino.

Upravo su predsjednik Sindikata Huso Sarvan i potpredsjednik Sead Kotorić, koji su uime radnika iščekivali stav GV-a, Drinu i označili kao najvećeg kočničara za izlazak preduzeća iz krize.

O svemu su, kako kaže Sarvan, obavijestili gradonačelnika Fuada Kasumovića te tražili ostavku Drine i uklanjanje sa rukovodne pozicije direktorice Irhane Beganović.

"On nam je kazao kako njegovu ostavku "ima na stolu". Međutim, nikada ništa da se poduzme po tom pitanju, mada je on podnio ostavku prije više od godinu dana, na jednoj od sjednica NO. Ali, nikada nije razriješen", ističe Sarvan.

Vijeće je jednim zaključkom zadužilo menadžment preduzeća da u narednih mjesec dana potpiše novi sporazum o reprogramu poreskog duga s Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine - Poreski ured ZDK, jer preduzeće sadašnju mjesečnu ratu od 116.000 KM nije u stanju plaćati.

Vijeće je zadužilo i gradonačelnika Kasumovića da sredstva za otplatu poreskog duga tog preduzeća planira u Budžetu Grada za 2020. godinu, a s ciljem da se izmiri glavnica te preduzeće nakon toga bude oslobođeno plaćanja zatezne kamate.

Menadžmentu je zaključkom dato u zadatak i da sa Sindikatom preduzeća potpiše sporazum o načinu izmirenja potraživanja radnika, dok su Skupštinu preduzeća zadužili da oformi eksperntu grupu koja treba sačiniti plan oporavka, sa rješenjima za izlazak iz krize te da ga u narednih mjesec dana dostavi GV.

Vijeće je, na kraju, zadužilo Skupštinu i menadžment da sva saznanja vezana za eventualno počinjeni kriminal u tom preduzeću dostavi Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti