Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Virus korona reže prihode: Broj vozila na autoputevima pao do 60 odsto

13.04.2020. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine

 I do 60 odsto pao je broj vozila koja krstare autoputevima u BiH zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, potvrđeno je "Nezavisnim".

Svakako, usljed novonastalih okolnosti doći će i do smanjenja iznosa kada je riječ o naplati putarina.

Iz Javnog preduzeća "Autoceste FBiH" priznaju da su u proteklom periodu zabilježili pad prometa vozila na autoputu A1.

"Zbirno gledano, u martu ove godine ostvaren je pad prometa vozila od 30,55 odsto u odnosu na isti mjesec protekle godine, što predstavlja oko 300.000 vozila manje na auto-cesti", rekli su za "Nezavisne iz JP "Autoceste FBiH".

Kako dodaju, ako posmatramo drugu polovinu marta, kada je i nastupila pandemija COVID-19, evidentan je prosječni pad prometa vozila od 60 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

Zbirno, u prva tri mjeseca 2020. godine autoputem A1 je saobraćalo 2.369.545 vozila.

"Važno je naglasiti da su 'Autoceste FBiH' poduzele sve neophodne mjere predstrožnosti te da se radnici pridržavaju preporučenih mjera sigurnosti izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom. Sve dionice na autocesti A1 su prohodne i sistem naplate cestarine se odvija bez smetnji", rekli su nam iz "Autocesta FBiH".

Situacija u vezi s virusom korona odrazila se i na frekvenciju vozila na mreži autoputeva u Srpskoj.

"Od 10. marta do kraja tog mjeseca broj vozila na mreži autoputeva u Republici Srpskoj bio je manji za 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine", kazali su nam iz "Autoputeva RS".

Inače, kada je u pitanju FBiH, u upotrebi je nešto više oko 90 kilometara autoputa, a u RS 105 kilometara.

Podsjetimo, prema ranije objavljenim informacijama, od naplate putarine na autoputevima Banjaluka - Gradiška i "9. januar" za 11 mjeseci prošle godine u budžet preduzeća "Autoputevi RS" slila su se 18,24 miliona KM. U ovom preduzeću istakli su tada da su s novim sistemom naplate prihodi od putarina zadržali trend stalnog rasta.

Inače, novi sistem naplate putarine, podsjetimo, počeo je puštanjem u rad novoizgrađenih naplatnih stanica na autoputu Gradiška - Banjaluka u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu, čime je sistem naplate putarine i na ovom auto-putu u potpunosti zatvoren i uvezan sa sistemom naplate na autoputu "9. januar" Banjaluka - Doboj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti