Više do 10 miliona KM za programe zapošljavanja u TK

10.01.2017. 07:44 / Izvor: Fena

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i ove godine će uz finansijsku podršku kantonalne i federalne Vlade provoditi programe zapošljavanja.

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i ove godine će uz finansijsku podršku kantonalne i federalne Vlade provoditi programe zapošljavanja za što je namijenjeno preko 10 miliona KM.

Prema riječima direktora Službe, očekuje se da bi se s primjenom ovih programa moglo početi već u februaru. Prošle godine, podsjećamo, u Službi za zapošljavanje prvi put je zabilježen manji broj nezaposlenih u odnosu na zaposlene, što je dijelom zasluga ovih programa, rada i zalaganja same službe i Vlade Tuzlanskog kantona.

"Što se tiče naše Službe, već je ta procedura pokrenuta i nadam se početkom februara da će krenuti u realizaciju programa, a to su naši programi koje provodimo svake godine. Ponovo će biti uveden Program radno iskustvo, a također su predviđeni i javni radovi", kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

Ovo godine je planirano i uvođenje novog informacionog sistema u prestale biroe gdje je to još nije učinjeno, a putem kojim će se razdvojiti osobe koje aktivno traže posao, od onih neaktivnih. Nekoliko biroa je već prešlo na ove sisteme i rezultati su odlični, tvrdi direktor Muhamedbegović.

"Poznato nam je da imamo preko 30 posto slučajeva i to su osobe koje ostvaruju sasvim neka druga prava, a sadašnjim zakonskim odredbama moraju biti na ovoj evidenciji. U 2017. godini ćemo i taj dio urediti, jer su te evidencije vrlo bitne zbog naših poslodavaca", izjavio je Muhamedbegović.

Dodao je da broj nezaposlenih osoba u registru ove institucije u opadanju i iznosi 91.980, dok je na području TK zaposleno 95.168 osoba.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti