Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Više od 100 organizacija širom svijeta obilježilo II Međunarodni dan e-otpada

Drugi Međunarodni dan e-otpada, održan 14. oktobra 2019. godine.

07.11.2019. 08:34 / Izvor: Akta.ba

Drugi Međunarodni dan e-otpada, održan 14. oktobra 2019. godine, sa ciljem da promoviše pravilno upravljanje električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada), doživio je ogroman uspjeh od strane njegovih organizatora, WEEE Foruma.

Ovaj događaj je okupio zajedno sve učesnike u oblasti električnog i elektronskog otpada širom svijeta kako bi se promovisao pravilan način odlaganja, omogućilo ponovno korištenje i reciklaža. Međunarodna unija za telekomunikacije, agencija UN-a odgovorna za ICT, bila je prvi put partner u ovome događaju, a njen globalni domet bio je važan u prenosu poruke što je moguće šire.

WEEE Forum, međunarodna organizacija sistema sakupljanja e-otpada, izvijestila je da je 112 organizacija, što je duplo više nego prethodne godine, uzelo učešće u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada ove godine. Učesnici su bili iz 48 država širom 6 kontinenata. Veliki broj događaja, kampanja, privremenih sakupljanja e-otpada i konferencija, od kojih su mnogi bili emitovani putem nacionalnih radio i televizijskih kuća, pomogli su da se podigne svijest javnosti o e-otpadu i ohrabrili su potrošače i pravna lica da svoj e-otpad pravilno odlažu. Video pokazuje globalni opseg aktivnosti, kao i njihovu raznolikost.

ZEOS eko-sistem d.o.o. kao predstavnik Bosne i Hercegovine u obilježavanju ovog međunarodnog događaja realizovao je niz aktivnosti u saradnji sa Općinama Stari Grad Sarajevo, Gračanica i Goražde. Provedene su edukacije, prezentacije, kvizovi znanja, sakupljanje e-otpada, a uz to sve učenici i građani navedenih općina imali su priliku posjetiti E-transformer, edukativno multimedijalno vozilo koje na različite načine prikazuje izdvojene sirovine iz svih kategorija e-otpada.

U Općini Gračanica je zaključena saradnja i uspostavljen je sistem pravilnog zbrinjavanja e-otpada, uz to su i postavljena tri ulična kontejnera za e-otpad, stavljena na raspolaganje građanima. Ovogodišnji angažman učesnika u BiH u ovom događaju bio je 4.500, uz saradnju sa 19 osnovnih i srednjih škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti