Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Više od 300 ljudi blokiralo most na Neretvici

01.06.2020. 17:55 / Izvor: Akta.ba

Blokada mosta, koja je trajala od 06.00 sati ujutro do 12.30 sati, organizovana je zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most, navodi Centar za životnu sredinu (CZŽS) u saopćenju za javnost

"Neretvica je, kao i sve naše rijeke, naša svetinja koju vam nikada nećemo dati! Investitori neka ne dolaze, jer proći neće", poručili su mještani doline Neretvice koji su, zajedno sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i brojnih drugih udruženja, rano jutros blokirali prolaz preko mosta na ovoj rijeci u mjestu Parsovići u općini Konjic.

Blokada mosta, koja je trajala od 06.00 sati ujutro do 12.30 sati, organizovana je zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most, navodi Centar za životnu sredinu (CZŽS) u saopćenju za javnost.

Riječ je o dvije od planiranih 15 MHE na rijeci Neretvici.

Preko 300 građana i građanki, okupljenih danas na Neretvici, jasno je poručilo da neće dozvoliti realizaciju ovih projekata.

U današnjim protestima, mještane su podržali članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH iz Sarajeva, Kruščice, Fojnice, Foče i Banje Luke i još jednom pozvali na solidarnost i zajednički nastup u borbi protiv uništavanja rijeka u BiH.

Predstavnici Koalicije su još jednom naveli da suha korita rijeka na kojima su izgrađene MHE dokazuju da je obaveza minimalnog ekološkog protoka samo mrtvo slovo na papiru.

"Zahtijevamo moratorij na izgradnju i ukidanje podsticaja za male hidroelektrane.", poručili su iz Koalicije, navodi se u saopćenju.

PODIJELI:

TAGOVI:

neretvica

most

blokada

protest

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti