Više od 60 izlagača na 10. Tea fest-u

06.06.2012. 14:42 / Izvor: eKapija.ba
Više od 60 izlagača na 10. Tea fest-u

Više od 60 firmi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupilo se na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, na 10. međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, Tea-festu, koji će trajati od 6. do 10. juna u Sarajevu. Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji u ime Grada Sarajeva pozdravio je goste i učesnike ove tradicionalne manifestacije.

"Ova manifestacija ima i razvojni karakter, doprinijeti još većem međusobnom upoznavanju i razmjeni iskustava sakupljača, proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i biljnih proizvoda. Stoga smo podržali ideju Festivala koji je skrenuo pažnju javnosti na mogućnost upošljavanja značajnog dijela nezaposlenog stanovništva na poslovima individualnog skupljanja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja kojeg ima u ogromnim količinama na našim područjima", rekao je tom prilikom Kamočaji.

Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

"Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji sakupljanja, plantažiranja i prerade ljekovitog bilja u BiH, jer to ima ogromne efekte na zapošljavanje u ruralnim sredinama", kazala je direktorica Festivala Samira Katica-Arnautović. Ona je naglasila uspješnu saradnju s USAID/SIDA FARMA projektom, koji će u okviru Festivala promovirati podršku koju daju bh. proizvođačima za razvoj novih projekata.

Prvi dan festivala odabran je za "Dan nevena", u okviru čega će svi izlagači koji imaju proizvode na bazi nevena posjetiocima ponuditi prigodne popuste.

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija "Dio srca" uz podršku Gradske uprave Sarajeva, Vlade Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad i Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo, saopćeno je iz Gradske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti